Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

A kutyánk jobban kommunikál velünk, mint mi vele

2007. február 27. 12:19, nak komment

A kutyák a nagy szívük mögé rejtik az eszüket, pedig sokkal intelligensebbek, mint eddig feltételezték róluk - erre a következtetésre jutottak magyar és japán kutatók a kutyák magatartását és szokásait vizsgálva. A Neue Züricher Zeitung című svájci lap online kiadásában olvasható cikk szerint Adacsi Ikuma, a kyotói egyetem kutatója a legújabb tesztek alapján megállapította: a kutya és gazdája közötti kommunikációban az állat gyakran jobb eredményeket ér el, mint az ember.

Ha a kutya felvételről hallgatja a gazdája hangját, egyértelműen felismeri őt, bár az zavart okoz, ha egy idegen ember fotóját látja közben. A svájci lap idézi Miklósi Ádámot, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományos Egyetem kutatóját, aki viszont arról számol be, hogy a kutya gazdája kudarcot vall, ha a kutyáját az ugatás alapján kell azonosítania.

Ugyanakkor a magatartáskutató szerint bebizonyosodott, hogy az ember ugatás alapján megérti, milyen érzelmi állapotban van kutyája: fáradt, fél, vagy éppen agresszíven ugat. Miklósi Ádám szerint ez a bizonyíték arra, hogy az ugatás nem egyszerűen a több tízezer éven át tartó háziasítás mellékterméke, hanem az ember és az állat közötti kommunikáció része, de a kutya nyelvileg egy csecsemő szintjén marad a fejlődésben.

Amennyiben a szociális figyelemről van szó, a kutya roppant intelligens, hiszen észleli, hogy figyeli-e az ember, vagy sem, és született képessége, hogy megértse az ember pillantását vagy gesztusait. Ha egy problémát nem tud megoldani, akkor felveszi az emberrel a kapcsolatot, és segítséget kér, keresi pillantását. Egy farkas hasonló helyzetben nem támaszkodik az emberre, még akkor sem, ha emberek nevelték fel. Az emberszabású majmok képesek ugyan komplex problémák megoldására, de ha kudarcot vallanak, nem támaszkodnak az emberre.

A Neue Züricher Zetung online változata szerint az emberi környezetben csak akkor lehetséges a túlélés, ha valaki szociális intelligenciával rendelkezik. Ugyanakkor Miklósi véleménye szerint a kutya megőrizte eredeti okosságát is, bár az emlékezet igen rövid, a kutyák csak hat percig képesek észben tartani, hová tették játékukat. "A kutya objektumok nélküli világban él" - mondta a svájci lapnak Miklósi Ádám, a magyar viselkedéskutató. (MTI)

kutya elmélet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása