Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Először filmezték le a borneói orrszarvút. Nézze meg!

2007. április 26. 12:30, mvmv komment

A dzsungel mélyén elhelyezett kameracsapdával különleges felvételeket sikerült készíteni a rendkívül ritka borneói orrszarvúról – adta hírül a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet. A kétperces videofelvétel az első mozgókép, amin megfigyelhető a világ legritkább orrszarvújának viselkedése - az állat óvatosan körbeszimatol, elsétál a kamera előtt, majd megbökdösi azt.

A tudósok becslése szerint mindössze 25-50 orrszarvú élhet még Borneón. A szumátrai orrszarvú borneói alfajának utolsó túlélői már csak Sabah tartomány legeldugottabb erdeiben élnek, melyet Borneó Szívének is neveznek. Ez az állat annyira rejtett életet él, hogy az első és eddig egyetlen fotót is csak 2006-ban sikerült elkészíteni róla. Talán még nem is látta őket ember, ezért is hihetetlen szenzáció a videófelvétel, ami kis méretben ugyan, de ezen az oldalon jól látható. (Eleinte úgy tűnik, nem történik semmi, mivel az állat a háttérben, sötétben áll és csak nagyon óvatosan lép ki a fényre. Közben hallatszik a fújtatása, látszanak a világító szemek. Ezután elindul és jól látszik a felvételen.)

A kameracsapdát, mellyel a felvételt sikerült elkészíteni Stephen Hogg, a WWF Malajzia munkatársa fejlesztette ki. Sikeres tesztelés után Borneó északi részén, Sabah tartományban állították fel, hogy lencsevégre kapják a borneói orrszarvút. A kamerával készített felvételek értékes információhoz juttatják a kutatókat az állat kondíciójáról és viselkedéséről.

Stephen Hogg elmondta, hogy olyan helyet kerestek a két kameracsapdának, ahol a nyomok alapján feltételezték, arrafele mozognak orrszarvúk. Négy hét elteltével ellenőrizték a két gépet és akkorra megvoltak a felvételek. „Bebizonyosodott hogy a kameracsapda működik és igen hasznos a természetvédelmi munkánk ellátásához. A felvételek fantasztikusak, jobbak nem is lehetnének” – nyilatkozta lelkesen Hogg.

Az elmúlt 20 évben semmi nyomát nem találták annak, hogy Sabah-on kívül Borneó más részein is élnének orrszarvúk, ezért a kutatók attól tartanak, máshol már kipusztultak. A legnagyobb fenyegetést számukra az otthont adó erdők pusztítása és az orvvadászat jelenti. A magányosan élő állatok ráadásul elszigetelten élnek távoli erdőrészekben és nehezen találnak egymásra szaporodási időszakban.

fotó videó hír orrszarvú

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása