Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Már 300 kg Layla, a gyerekorrszarvú

2007. június 29. 15:42, mvmv komment

Elérte a hárommázsás testsúlyt Layla, a januárban született orrszarvúborjú. A Fővárosi Állat- és Növénykert legnépszerűbb lakója naponta 36 liter tejet iszik, és egyre hosszabb ideig tartózkodik a kifutójában. Mi több, a közelmúltban elkezdett kinőni a második orrszarva is, áll az Állatkert közleményében.

Az orrszarvú eredetileg 58 kg-os tömeggel jött a világra. A 100 kg-os súlyt március 10-ére, a 200 kg-ot pedig május 8-ra érte el. Hanga Zoltán, az állatkert sajtószóvivője azt is elárulta, Layla 36 literes napi tejtápláléka milyen összetevőkből áll.

"A tej, amit jelenleg kap, egy trükkös keverék. Ezt az Állatkert takarmánykonyháján keverik ki minden reggel, de egyre többet kell dolgozniuk vele, mert - az edények űrmérete miatt - 4 literes adagokban készítik (most ugye tíz adagot kell készíteni). 4 literre az alábbi a recept:

 

  • Végy 2 liter zsíros tehéntejet!
  • Adj hozzá 2 liter fölforralt, és szobahőmérsékletűre visszahűtött csapvizet!
  • A keverékből vegyél ki 0,5 litert;
  • Adj hozzá 200 gramm savófehérje koncentrátumod, 4 db porrá tört Polivitaplex tablettát és 4 db porrá tört C-vitamin tablettát!
  • Keverd ki csomómentesre!
  • Öntsd rá a 3,5 liter maradékot!
  • Melegítsd fel 40 °C-ra!
  • Szoptasd meg vele az orrszarvút!
  • A természetben - a dolog jellege miatt - nem lehet pontosan lemérni, hogy mennyi tejet termel a nőstény orrszarvú, illetve, hogy mennyit iszik a kicsi. De a mennyiség hasonló lehet, úgyhogy az orrszarvú kénytelen ennyit termelni. Azért nem annyira reménytelen a dolog, mert ugyan egy jól tejelő szarvasmarhától is le lehet fejni napi negyven litert, de ehhez a "produkcióhoz" általában terjedelmes "teknőtőgy" társul. Egy felnőtt orrszarvúnál persze nincs ilyen, viszont egy ilyen állat súlyra négyszer annyi is lehet, mint egy átlagos tehénke. Szóval a nagy méretek miatt arányban nem számít azért olyan elképzelhetetlenül soknak a napi 40 liter orrszarvúéknál" - írta Hanga Zoltán a Cukiságnak.

    A cseperedő orrszarvúnak mostanra, ha minden igaz, már vannak fogai is, a tejfogak ugyanis 2-3 hónapos korban jelennek meg. Ezt azonban az állatkerti szakemberek is csak a szakirodalomból tudják, az orrszarvúak szájában lévő fogak anatómiai okokból nem láthatóak, mivel a metsző- és a szemfogak teljesen hiányoznak, csupán az őrlőfogaik fejlődnek ki, ezek viszont a szájüreg hátsó részében helyezkednek el. Az orrszarvú pedig soha nem nyitja ki a száját annyira, hogy a fogait a szájnyíláson át látni lehessen.

    Laylának már kinőtt az első orrszarva, a második viszont csak most kezd előbújni az elülső mögött. A növekedő szaruképlet épp a napokban törte át a bőr legfelső rétegét, de ránézésre még nincs orrszarv-alakja, csupán egy apró dudor látható ott, ahol az elkövetkező hónapokban a második orrszarv ki fog fejlődni.

    (Fotók: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állat- és Növénykert)

    állatkert orrszarvú kölyök layla

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    süti beállítások módosítása