Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Mentse meg a madarak életét, de ne morzsával!

2008. január 08. 16:06, mvmv komment

A hirtelen leesett hó és a ráfagyott ónos eső még nagyobb erőpróba elé állítja madarainkat a tél közepén. A természetvédő szakemberek, számos helyen segítik a ragadozómadarak túlélését: halastavainknál telelő rétisasok például rendszeresen kapnak haldögöt a téli hónapokban. Egy-egy nehezebb időszakban a madárállomány 70 százaléka is elpusztulhat, áll a Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményében.

Az énekesmadarakat mi magunk is tudjuk etetni kertünkben vagy a közeli lakóházunk melletti parkban, ami adott körülmények között nélkülözhetetlen, tette közzé felhívását az MME. Amíg tart a hideg idő (február végéig - március elejéig), folyamatos etetésre van szükség. Nem mindegy azonban, hogyan etetünk.

Mit tegyünk az etetőbe?

A legfontosabb eleségek közé tartoznak az olajos magvak, amelyek közül legjobban a kisebb szemű, fekete héjú napraforgómag a kedvencük; emellett kölest, tökmagot, lenmagot, repcét, magkeverékeket vagy akár a most ünnepi szezonját élő sütőtökből kiszedett tökmagokat is kirakhatjuk nekik.

Gabonaszemeket is kihelyezhetünk a pintyféléknek és sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), mint például búzát, árpát és zabpelyhet, bár ők inkább a földről szedegetik össze a magokat és szemeket, ezért érdemes egy pár marékkal az etető alá is szórni az eleségből. Adhatunk a cinegéknek tört diót, mandulát vagy mogyorót is, mindegyiket szívesen el fogják fogyasztani. Kedvelt eleségük a madárkalács és a cinegegolyó, ami tulajdonképpen olvasztott marhafaggyúba vagy zsírba gyúrt olajos magok, gabonaszemek elegye, és a hidegbe kihelyezve megfagyott állapotban csipegetnek belőle a madarak.

Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén nagyban segíti a madarak kalóriaveszteségét pótolni, fontos azonban hogy sózott és füstölt szalonnát ne rakjunk ki a számukra, ahogy se kenyérmorzsát vagy bármilyen sütemény vagy egyéb pékáru morzsáit, mert a nedvesség hatására megpenészedhetnek, megavasodhatnak, amely a madarak pusztulását okozhatják.

Hagyhatunk egy-két fogyasztásra már nem alkalmas almát a fákon, hogy a fekete- és fenyőrigók és a harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és fekete rigók számára, pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot (főtt krumpli, főtt tojás, főtt répa, főtt tészta, sajt, túró, stb.) a kert végébe vagy bokrok aljába, mert ők is számítanak az emberi segítségre.

Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó fekete rigót, vörösbegyet.

Madártetető könnyen készíthető otthon, de vásárolni is lehet ma már több helyen. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület webboltjában több típus közül is választhatnak. Az egyesület közönségszolgálatához nyugodtan fordulhat etetéssel kapcsolatos tanácsokért a 06/40/200-401-as kedvezményesen hívható telefonszámon. Itt az Egyesületnél napraforgómagot is lehet vásárolni, akár 25 kg-os kiszerelésben, hétfőn és kedden 8 és 16 óra között.

"Amennyiben Ön is szereti a madarakat, és védelmükről is gondoskodik vagy gondoskodni kíván, jelentkezzen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert programjába és legyen az Ön kertje is madárbarát" - zárul az MME közleménye. (fotó: Orbán Zoltán)

fotó hír madár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása