Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Újra van tatu a budapesti állatkertben

2008. január 17. 16:28, mvmv komment


A két állat Majna-Frankfurtból került a magyar fővárosba, az ottani állatkert ajándékaként. Már november 24-én megérkeztek, az elmúlt hetekben előírás szerint a közönség szeme elől elzárt, és a többi állattól is elkülönített karanténban tartózkodtak, így a látogatók csak mostantól láthatják őket, fogalmaz az állatkert közleménye. Bemutatásukkal az állatkert régi hiányt pótol, hiszen legutoljára öt esztendeje láthatott ilyen állatokat a budapesti közönség. Az új jövevények az Állatsimogató szomszédságában található Szarvasházba kerültek: azért oda, mert évek óta ez a – szarvasokra utaló nevet ma már csak történeti okokból viselő – műemlék épület ad otthont a dél-amerikai kisemlősöknek.

A tatuk, vagy más néven armadillók csoportját az állattanban övesállatokként is emlegetik. A kutatók 21 különböző fajukat tartják számon, melyek többsége Közép- és Dél-Amerikában él, habár egyes fajok az USA déli államaiban is előfordulnak. Az Állatkertben látható nagy szőrőstatuk (Chaetophractus villosus) közepes méretű fajnak számítanak a tatuk között: a felnőtt állatok hossza 20-40 cm, a tömegük pedig 2 kg körüli. Más tatukhoz hasonlóan hátukat és a fejük tetejét kemény páncél védi – erre utal a spanyol eredetű armadilló név is. Páncélozatlan hasoldaluk viszonylag védtelen, de ehhez a ragadozók többnyire nem is férnek hozzá. Habár ez a faj teljesen nem tud összegömbölyödni, ha veszély fenyegeti, villámgyorsan beássa magát a földbe, és ilyenkor csak a páncéllal védett háta látszik ki. Testalkatuk egyébként azt is lehetővé teszi, hogy – mint afféle miniatűr harckocsik – könnyedén átcsörtessenek mindenféle terepen.


A Budapestre kerül két állat 2007 májusában született, így még egy évesek sincsenek. Kölyöknek azonban mégsem nevezhetők, hiszen ezek az állatok nagyon gyorsan fejlődnek. A kicsik szeme 2-4 hetes korban nyílik ki, kéthónapos korukban már szilárd táplálékon élnek, kilenc hónaposan pedig már az ivarérettséget is elérik. Élettartamuk viszont akár a harminc évet is eléri.

A tatuk a természetben mindenevők, így az állatkertekben is ennek megfelelő takarmányt kapnak. Budapesten joghurtos müzlivel kezdik a napot, délben banánt, almát, sárgarépát, főtt kukoricát és némi tojást kapnak, vacsorájuk pedig túróból, darált húsból, valamint „hangyász keverékből” áll. Ez utóbbi vízzel kutyatápból, zabpehelyből, húsporból, néhány további adalékanyagból, meg persze némi vízből álló massza, ami speciális állatkerti receptnek számít.

fotó állatkert tatu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása