Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Fülöp, a spanyol fehér gólya Bodrogkeresztúron telel

2008. január 30. 07:26, mvmv komment

Egy Spanyolországban kelt és színes gyűrűvel jelölt fehér gólya telel Bodrogkeresztúron. Az F1MM jelzésű madarat 2003-ban fiókaként gyűrűzték az Ebró medencében (Aragónia). 2006-ban már megfigyelték Bodrogkisfaludban, költő madárként, azóta a teleket itthon tölti, írja a Magyar Madártani Egyesület közleménye.

A gólyaközlemény így szól:

"A madárbarátok az idei évben is rendszeresen keresik meg Egyesületünket azzal, hogy itthon maradt gólyát láttak, s természetesen aggódva figyelik őket. Az idei tél (2007/2008) nem volt annyira enyhe, mint az előző, ami az elmúlt 100 év legenyhébb tele volt hazánkban, de az ismert áttelelő gólyák szerencsésen átvészelték a nagyobb lehűléseket és a havas napokat is.

A legtöbb bejelentés Bodrogkisfaludról és környékéről érkezik, ahol sokan látták már az ott telelő gyűrűs gólyát. Általában a Bodroghoz közeli fészkében vagy egy közeli épület kazánkéményén pihen. A gázkazán kéményén kiáramló meleg különösen a hideg és havas napokban fontos szerepet játszhatott Fülöp eddigi áttelelésében.

A Fülöp nevet a gólyavédelmi program munkatársai adták a hím gólyának, mivel korábban csak a jelölő gyűrűjének kódja alapján emlegették (F1MM), s annak első betűje az F, mint Fülöp. Már második telét tölti a Bodrog parti településen, ahol a fészke is található, s 2007-ben 3 fiókát nevelt fel párjával.

Fülöp 2003-ban kelt ki Spanyolországban. Ez új információ és különlegessé teszi gólyánkat, hiszen az Európában gyűrűzött madarakról a legtöbb esetben néhány hét alatt kideríthető, hogy pontosan hol és mikor gyűrűzték, mert az európai Madárgyűrűzési Központok rendszeresen megosztják egymással a visszafogott vagy látott gyűrűs madarak adatait. Az F1MM gyűrűről és viselőjéről viszont közel két év alatt sem sikerült megtudni ezeket a fontos információkat.

Reményeink szerint az itthon maradtakat már nem éri bántódás a tél hátralévő részében, s hozzávetőlegesen 6 hét múlva megérkeznek az első madarak Afrikából, hiszen általában a legelső gólyák március első felében jelennek meg fészkeiknél. A magyar gólyák többsége később, március közepe után érkezik haza, több ezer kilométeres utat megtéve afrikai telelőhelyük és hazai fészkük között." (képek: Serfőző Zoltán)

fotó hír gólya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása