Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Az Állatkert is spórol a gázzal

2009. január 10. 11:54, ge komment

A Fővárosi Állat- és Növénykert intézkedési tervet készített a földgázfogyasztás csökkentésére, áll az intézmény sajtóközleményében. Az állatok számára természetesen továbbra is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak, és a látogatói szolgáltatásokat sem korlátozzák. Ugyanakkor bizonyos megoldásokkal így is csökkenthető a gázfelhasználás.

Az intézkedési terv alapelve az, hogy olyan módon kell csökkenteni a gázszükségletet, hogy a melegigényes állatok hő- és klimatikus igényeit továbbra is kielégítsék, és a közönség is ugyanúgy láthassa az Állatkert lakóit, mint más időszakokban. Így tehát csak olyan intézkedések bevezetéséről van szó, amelyek sem az állatok jóllétét, sem a közönségnek nyújtott szolgáltatásokat nem érintik. Az intézkedési terv egyes elemei azonnal, más elemei – a technikai megvalósítás lehetőségei szerint – néhány napon belül életbe lépnek.

Az intézkedési terv egyik fontos eleme a kifűtendő terek térfogatának csökkentése. Ennek jegyében leállítják az elefántok folyamatban lévő beszoktatását az új istállóba, ezáltal csak a régiben kell biztosítani az ormányosok számára szükséges hőmérsékletet. A Krokodilházban a kétemeletnyi magasságú állattartó tér felső részét fóliasátorral választják el az alsótól, így a krokodilok számára megfelelő hőmérséklet biztosításához kétharmaddal kevesebb légköbméternyi teret kell fűteni. A közönség a galériaszintről lenézve krokodilok helyett csak a fóliasátor tetejét látja majd, ám a látogatótér alsó szintjének üvegfalán át továbbra is zavartalanul meg lehet szemlélni az állatokat.

Egyes állatoknál a szükséges hőt alternatív módon biztosítják. A kisebb, terráriumi állatoknál a teljes légtér felfűtése helyett közvetlen fűtést biztosító eszközöket (infralámpa, elektromos talajfűtés stb.) állítanak be, illetve ezek arányát növelik. Az Elefántházban a gázkazánt alacsonyabb fokozatra állítják, a kieső hőmennyiséget pedig a termálvízzel feltöltött vízilómedence hőfokának emelésével ellensúlyozzák. Ebben a medencében ugyan csak a vízilovak fürdenek, de a vízfelület a hő egy részét a levegőnek adja át, miáltal az állatház belső terének hőmérséklete is emelkedik.

Egyes létesítményeknél a belső terek hőmérsékletét is csökkentik, így az irodákban 2-3 °C-kal lejjebb veszik a hőszabályozó berendezéseken beállított értéket. További megtakarítást várnak egyes tevékenységek (pl. a takarmánykonyhában való főzés) átszervezésétől, illetve a folyamatban lévő állatház felújítások egyes műveleteinek átütemezésétől is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egy évben valamivel több, mint háromnegyed-millió köbméter földgázt használ fel, 2008-ban egészen pontosan 818.000 köbmétert. Ez 900-950 átlagos lakás földgázfogyasztásának felel meg. A gázszámla tavaly 73 millió forint volt. A földgáz felhasználás nagy részét a fűtés teszi ki, így a fogyasztásban jelentős különbség mutatkozik a téli és a nyári hónapok között. A nyári időszakban 4-5 ezer köbméter a havi gázfogyasztás, egy hidegebb télen azonban akár egy nap alatt is elfogyhat ugyanennyi. Az Állatkertben 42 fűtött épület, állatház és egyéb létesítmény van, ezek közül kettő, a Pálmaház és a Szavanna-istálló légtere meghaladja a tízezer köbmétert. A fűtendő légtér térfogata az egész Állatkertben mindösszesen 144 ezer köbmétert tesz ki. Az intézmény az 1980-as évek első felében állt át az addigi koksz alapú fűtésről földgázzal üzemelő kazánok használatára.

Az állatok hőmérsékleti igénye

Az egyes állatok hőmérsékleti igénye eltérő, hiszen a különféle állatfajok alkalmazkodtak az őshazájukban uralkodó klímához, ám sokuk az őshazától eltérő éghajlaton is remekül akklimatizálódik. A hőmérsékleti igényt befolyásolhatja az egyes állategyedek életkora is. A környezeti hőmérséklethez való viszonyban jelentős eltérések lehetnek abból a szempontból is, hogy változó vagy állandó testhőmérsékletűek állatról van-e szó. A változó testhőmérsékletűek (régebbi, helytelen kifejezéssel élve „hidegvérűek”) az életfenntartó energiaszükségletük jelentős részét a környezetből sugárzó hő útján fedezik, és csak részben a táplálékból. Az állandó testhőmérsékletűek („melegvérűek”) energiaháztartásában viszont a táplálék útján nyert energia a döntő. Lényegében minden állat esetében lehet beszélni hőközömbös (termoneutrális) hőmérsékletről, amikor a külső környezetből felvett hő, a szervezet saját hőtermelése és a hőleadás egyensúlyban van, és az állatnak sem hűtésre (pl. lihegés, fokozott ventilláció), sem fűtésre (pl. fokozottabb anyagcsere, esetleg remegés) nem kell energiát áldoznia. A hőmérséklet persze a természetben sem mindig alakul úgy, hogy az állatok folyamatosan hőközömbös környezetben legyenek, ezért a termoneutrális hőmérsékleti érték alatt és fölött is kimutatható egy olyan, tűréshatáron belüli hőmérsékleti zóna, amely az állat számára megfelelő. Egyes fajoknál meglehetősen tág, másoknál viszonylag szűk értékek közötti hőmérsékleti tolerancia a jellemző.
 

hír állatkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása