Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

  • rudo: Szent ég, hova süllyed még ez a blog???? DE! A Csigákat A Legcukibb Állatok Között Tartjuk Számon! (2014.04.17. 17:18) Csiga-biga gyere ki!
  • Enikő Somhegyi: Szia nekünk éppen ma születtek és semmit sem tudunk (pl; mivel etessük őket? Vagy ,hogy hozzáérhet... (2014.04.16. 21:19) Axolotl bébik születtek
  • Jimbo75: Ízlések és pofonok. Szerintem meg olyan rondák, hogy már szépek:) (2014.04.16. 04:05) Akiknek jól áll a ránc
  • little troll: :D (2014.04.16. 01:03) Akiknek jól áll a ránc
  • little troll: Lehet, hogy elszállt a kommentem? Akkor rövidebben: ezek rém rondák. (2014.04.16. 01:03) Akiknek jól áll a ránc
  • Utolsó 20

Az Állatkert is spórol a gázzal

2009. január 10. 11:54, ge 5 komment

A Fővárosi Állat- és Növénykert intézkedési tervet készített a földgázfogyasztás csökkentésére, áll az intézmény sajtóközleményében. Az állatok számára természetesen továbbra is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak, és a látogatói szolgáltatásokat sem korlátozzák. Ugyanakkor bizonyos megoldásokkal így is csökkenthető a gázfelhasználás.

Az intézkedési terv alapelve az, hogy olyan módon kell csökkenteni a gázszükségletet, hogy a melegigényes állatok hő- és klimatikus igényeit továbbra is kielégítsék, és a közönség is ugyanúgy láthassa az Állatkert lakóit, mint más időszakokban. Így tehát csak olyan intézkedések bevezetéséről van szó, amelyek sem az állatok jóllétét, sem a közönségnek nyújtott szolgáltatásokat nem érintik. Az intézkedési terv egyes elemei azonnal, más elemei – a technikai megvalósítás lehetőségei szerint – néhány napon belül életbe lépnek.

Az intézkedési terv egyik fontos eleme a kifűtendő terek térfogatának csökkentése. Ennek jegyében leállítják az elefántok folyamatban lévő beszoktatását az új istállóba, ezáltal csak a régiben kell biztosítani az ormányosok számára szükséges hőmérsékletet. A Krokodilházban a kétemeletnyi magasságú állattartó tér felső részét fóliasátorral választják el az alsótól, így a krokodilok számára megfelelő hőmérséklet biztosításához kétharmaddal kevesebb légköbméternyi teret kell fűteni. A közönség a galériaszintről lenézve krokodilok helyett csak a fóliasátor tetejét látja majd, ám a látogatótér alsó szintjének üvegfalán át továbbra is zavartalanul meg lehet szemlélni az állatokat.

Egyes állatoknál a szükséges hőt alternatív módon biztosítják. A kisebb, terráriumi állatoknál a teljes légtér felfűtése helyett közvetlen fűtést biztosító eszközöket (infralámpa, elektromos talajfűtés stb.) állítanak be, illetve ezek arányát növelik. Az Elefántházban a gázkazánt alacsonyabb fokozatra állítják, a kieső hőmennyiséget pedig a termálvízzel feltöltött vízilómedence hőfokának emelésével ellensúlyozzák. Ebben a medencében ugyan csak a vízilovak fürdenek, de a vízfelület a hő egy részét a levegőnek adja át, miáltal az állatház belső terének hőmérséklete is emelkedik.

Egyes létesítményeknél a belső terek hőmérsékletét is csökkentik, így az irodákban 2-3 °C-kal lejjebb veszik a hőszabályozó berendezéseken beállított értéket. További megtakarítást várnak egyes tevékenységek (pl. a takarmánykonyhában való főzés) átszervezésétől, illetve a folyamatban lévő állatház felújítások egyes műveleteinek átütemezésétől is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egy évben valamivel több, mint háromnegyed-millió köbméter földgázt használ fel, 2008-ban egészen pontosan 818.000 köbmétert. Ez 900-950 átlagos lakás földgázfogyasztásának felel meg. A gázszámla tavaly 73 millió forint volt. A földgáz felhasználás nagy részét a fűtés teszi ki, így a fogyasztásban jelentős különbség mutatkozik a téli és a nyári hónapok között. A nyári időszakban 4-5 ezer köbméter a havi gázfogyasztás, egy hidegebb télen azonban akár egy nap alatt is elfogyhat ugyanennyi. Az Állatkertben 42 fűtött épület, állatház és egyéb létesítmény van, ezek közül kettő, a Pálmaház és a Szavanna-istálló légtere meghaladja a tízezer köbmétert. A fűtendő légtér térfogata az egész Állatkertben mindösszesen 144 ezer köbmétert tesz ki. Az intézmény az 1980-as évek első felében állt át az addigi koksz alapú fűtésről földgázzal üzemelő kazánok használatára.

Az állatok hőmérsékleti igénye

Az egyes állatok hőmérsékleti igénye eltérő, hiszen a különféle állatfajok alkalmazkodtak az őshazájukban uralkodó klímához, ám sokuk az őshazától eltérő éghajlaton is remekül akklimatizálódik. A hőmérsékleti igényt befolyásolhatja az egyes állategyedek életkora is. A környezeti hőmérséklethez való viszonyban jelentős eltérések lehetnek abból a szempontból is, hogy változó vagy állandó testhőmérsékletűek állatról van-e szó. A változó testhőmérsékletűek (régebbi, helytelen kifejezéssel élve „hidegvérűek”) az életfenntartó energiaszükségletük jelentős részét a környezetből sugárzó hő útján fedezik, és csak részben a táplálékból. Az állandó testhőmérsékletűek („melegvérűek”) energiaháztartásában viszont a táplálék útján nyert energia a döntő. Lényegében minden állat esetében lehet beszélni hőközömbös (termoneutrális) hőmérsékletről, amikor a külső környezetből felvett hő, a szervezet saját hőtermelése és a hőleadás egyensúlyban van, és az állatnak sem hűtésre (pl. lihegés, fokozott ventilláció), sem fűtésre (pl. fokozottabb anyagcsere, esetleg remegés) nem kell energiát áldoznia. A hőmérséklet persze a természetben sem mindig alakul úgy, hogy az állatok folyamatosan hőközömbös környezetben legyenek, ezért a termoneutrális hőmérsékleti érték alatt és fölött is kimutatható egy olyan, tűréshatáron belüli hőmérsékleti zóna, amely az állat számára megfelelő. Egyes fajoknál meglehetősen tág, másoknál viszonylag szűk értékek közötti hőmérsékleti tolerancia a jellemző.
 

hír állatkert

A bejegyzés trackback címe:

http://cukisag.blog.hu/api/trackback/id/tr79868953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.10. 15:09:23

mindenütt úgy spórolnak ahogy tudnak .mi fával tüzelünk, az még van

Hakiborulabili,akkorénacsészétisdarabokratöröm 2009.01.10. 16:59:03

Ismerősöm szerint sokkal melegebb lett a panel lakásukban, mióta ez a nagy spórolás van... kicsit fura...

(: sokhülye :) 2009.01.10. 17:32:55

Én azért is adnék pénzt az állatkertnek, hogy (látványosan) alternatív energiaforrásra térjenek át, amennyire csak tudnak - mert az lenne a legjobb prezentáció szerintem. Ha már úgyis ott a család, lássák, hogy működik a napkollektor.

bé* 2009.01.10. 18:47:35

@ezt is NÉZD MEG, öcsisajt!:......................:

heh, nektek az még van? sokaknak már az sincs. minket még nem érintett ez az ügy, de azokon helyeken ahol kevesebb fűtésre van szükség hősugárzóval fűtünk. Amúgy nem gondoltam volna, hogy egyszer a cukiságon is ez a téma folyik majd.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2009.01.12. 19:24:28

sokhülye: nagyon igazad van!! De ezt ki kellene terjeszteni a hivatalokra és más helyekre is lassan...