Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Húzzon medvejelmezt és húzzon az Állatkertbe!

2009. február 02. 07:38, ge komment

Nem alszanak téli álmot az állatkerti medvék, sőt, maga az Állatkert sem! Olyannyira, hogy szombattól jövő hét vasárnapig kilenc napos Mackófesztivált tartanak a városligeti intézményben, állt az Állatkert sajtóközleményében. A fesztiválhoz számos program, például játékmackó kiállítás kapcsolódik, azok pedig, akik medvejelmezben érkeznek, díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Az Állatkert történetében első alkalommal kerül sor ilyen rendezvényre, bár az elmúlt években tematikus „medve napot” már szerveztek az intézmény munkatársai. A Mackófesztivál részben a medvékkel kapcsolatos magyarországi hagyományokhoz, részben pedig az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) európai ragadozóvédelmi kampányához kapcsolódik.

A nyolc napos Mackófesztivál valamennyi napján játékmackó kiállítással, illetve a medvékkel kapcsolatos játékos tudáspróbával várják a látogatókat. Kézműves foglalkozás, rajzfilmvetítés és a medvék látványetetése is szerepel a programok között. A fesztivál idejének két vasárnapján, azaz február 1-én és 8-án 12:30-kor „mackó találkozót” is szerveznek a jelmezesek részére, kulisszák mögötti látogatással és más meglepetésekkel.

Ugyancsak fontos esemény lesz a február 2-i medveárnyék-figyelés. A népi hagyomány szerint ugyanis ezen a napon (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban (ha jó idő van, tehát látszik az árnyéka, akkor elhúzódó télre lehet számítani, ha ennek ellenkezője tapasztalható, hamar eljön a tavasz). Bár a medvék árnyékának megfigyelésénél ma már lényegesen korszerűbb előrejelző eljárások (pl. műholdképek elemzése) is léteznek, hétfőn délelőtt 10-kor Németh Lajos meteorológussal hivatalos észlelést végeznek az állatkerti barnamedvék kifutójánál. Az eseményről a cukiság is tudósít!
 

állatkert medve

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása