Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Csütörtöktől látogatható a budapesti gorillakölyök

2010. január 14. 12:12, mvmv komment

Mától láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége a múlt kedden született, most másfél hetes gorillakölyköt. Az állatkerti Emberszabású Majmok Háza az elmúlt napokban épp az újszülött, illetve az anyaállat nyugalma érdekében nem fogadott látogatókat, sőt még az állatkerti dolgozók közül is csak az oda beosztottak léphettek be az állatházba. A kölyök és az anyaállat egyaránt egészséges, és az apróság jól fejlődik, így a ház megnyitásának most már nincs akadálya.

Az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy a gorillák fotózásánál senki ne használjon villanófényt.

Mivel az apróság rendesen fejlődik, és a kilencéves N’Yaounda is kiváló anyának bizonyult, a gondozók elmondása alapján az elmúlt napokban nem történt jelentős változás a gorillák viselkedésében. A csapat vezérhímje, a harmincéves Golo, illetve a másik, tízesztendős hím, Ebobo továbbra is védik az anyát és kölykét a csapat többi, esetleg túlságosan érdeklődő tagjával szemben. E tekintetben Golo lényegesen aktívabb, így aztán arra is számítani lehet, hogy a ház megnyitása után a vezérhím sokat fog tartózkodni az üvegfal közelében, mintegy a közönség felől is biztosítva a terepet. A kicsi megpillantásához természetesen alaposan és figyelmesen körül kell nézni a tágas állattartó térben, hiszen N’Yaounda szinte folyamatosan magához öleli a kölyköt. Bár a közönség most már jelen lehet az állatházban, a hirtelen fény zavarhatja az állatokat. Éppen ezért az állatkerti emberszabásúak gondozói arra kérik a gorillanézőbe érkező látogatókat, hogy fokozottan tartsák be azt a – máskor is érvényes – szabályt, mely szerint az állatok fotózásakor nem szabad villanófényt használni.

Az állatok nyugalma érdekében az állatház látogatóterében folyamatos felügyeletet tartanak az Állatkert önkéntesei.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek gorillák, és korábban már három kölyök is napvilágot látott. A mostani kölyök világra jövetele előtt utoljára 2000-ben volt gorillaszaporulat Budapesten. A kb. 1,2-2 kg súllyal született apróságnak még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani a nemét, így egyelőre nevet sem kapott. Ugyancsak kérdéses az apa személye, mivel N’Yaounda a csapat mindkét hímjével, tehát Golóval és Eboboval is párzott. A kérdés tisztázásához idővel „apasági vizsgálatra” lesz szükség. A nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) kritikusan veszélyeztetett főemlős. A világ állatkertjeiben összesen mintegy 750 egyed él, és e népességen belül az elmúlt 12 hónapban összesen 16 kölyök született.

fotó hír állatkert majom kölyök gorilla

Cukifaktor: (3/5)
Szerintetek: (4,5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása