Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Vemhes az orángután!

2010. január 21. 13:55, ge komment

Hát nem panaszkodhatunk a Fővárosi Állatkert majmainak termékenységére, ugyanis most jött a hír, hogy a január 5-én született gorillakölyök után várhatóan az orangutánoknál is gyermekáldás lesz. A képen az éppen az orrára szállt szöszt tanulmányozó kismama, a 12 esztendős Jambi nevű nőstény látható. A kicsi várhatóan még az év első felében megszületik.


A közelmúltban elvégzett vemhességvizsgálat pozitív eredménnyel zárult. Magát a vizsgálatot teljesen hétköznapi, humán célokra készített várandóssági teszt felhasználásával végezték el, a vizeletből mutatva ki a vemhességre utaló hormon jelenlétét. Igaz, hogy ezt a tesztet eredetileg a hCG, azaz a humán choriális gonadotropin hormon kimutatására fejlesztették ki, azonban az emberszabású majmokban termelődő hormon kémiailag nagyon hasonló, így a humán teszt ezt is képes kimutatni.

Természetesen előfordulnak téves teszteredmények is, éppen ezért tartják fontosnak az állatkerti szakemberek, hogy az állaton a vemhesség egyéb jelei – elsősorban a viselkedés megváltozása – is megfigyelhetőek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként – kisebb-nagyobb szünetekkel – csaknem száz esztendeje élnek orangutánok. A jelenlegi állatok a szumátrai faj (Pongo abelii) képviselői. A vemhes nőstényen, Jambin kívül egy másik, 14 esztendős nőstény, Mengi, valamint az ugyancsak 14 éves hím, Chuij alkotják a budapesti orangután csapatot. Jambi Angliából, Chuij pedig Németországról került a magyar főváros állatkertjébe, Mengi azonban budapesti születésű.

(Fotó: Bagosi Zoltán)
 

fotó hír állatkert majom

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (3,7/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása