Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Egy hal sem lakhat gömbakváriumban

2010. március 01. 07:55, mvmv komment

Hétfőtől hatályos az a kormányrendelet, amely a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos szabályozást szigorítja az állatok védelme érdekében. A rendelet megszabja, hogy mennyi helyet kell biztosítani egy kutyának, vagy például az akváriumban egy halnak, írja a Független Hírügynökség.

A halak egyébként mostantól nem tarthatóak gömbakváriumban. Az állattartással, az állatok védelmét már többféle törvény is foglalkozik, bűncselekmény például az állatkínzás. Az állatvédők szerint az új szabály hasznos, de foglalkozhatott volna még a kóbor állatok elszaporodásának megakadályozásával is.

A március 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint nem tartható gömbakváriumban az aranyhal, kutya tíz négyzetméternél kisebb területen, vagy négy méternél rövidebb láncon. Minimum harmincöt centiméter - legalább ekkora helyet kell biztosítani egy madárnak az állatkereskedésekben. Nem szabad túlzsúfolni a tengerimalacokat és a hörcsögöket sem. Azt is megszabták egy képletben a rendelet alkotói, hogy mennyi víznek kell jutnia egy centiméternyi halra. A rendelet kitér arra is, hogy a kereskedőknek valamennyi házi kedvencként tartott állathoz "használati útmutatót" kell adniuk. Ebben teljes körű felvilágosítást kell adni az új állattartónak. A rendelet alapján kutyát csak úgy lehet eladni, ha azonosító chippel van ellátva. Több állat, például a majomfélék kereskedését pedig megtiltották.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint sok gazda az állatok kötelező oltásait vagy egyszerű féregtelenítését sem végzi el. Sokan vannak, akik tudatosan - feketézési céllal - vagy hozzá nem értése miatt szaporítják, vagy hagyják szaporodni állataikat. A felelőtlen állattartásból származó, senkinek sem kellő, utcára kerülő kóbor állatok tízezrei születnek évente. Állatvédelmi céllal a rendelet kitérhetett volna a kedvtelési célú állatok szaporításának korlátozására is, vagyis megakadályozhatták volna a kóbor állatok elszaporodását. Az állatvédők szerint "annak a kóbor állatnak a legjobb, amely meg sem születik."

hír

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása