Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Kistigrisek Budapesten!

2011. június 30. 08:15, házisárkány komment

 

 "Tizenkilenc évnyi szünet után ismét kistigrisek születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kölyök május 10-én született, de eddig még csak a gondozók láthatták őket. A kicsik hétfőn kapják meg a védőoltásokat, keddtől pedig várhatóan a nagyközönség is láthatja őket.

 Beváltotta a hozzá fűzött reményeket Niva, a tavaly októberben Budapestre érkezett hatéves tigrishölgy. A Rheneni Állatkertben született nőstényt ugyanis azzal a céllal szerezte be a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy a már 2004 óta a fővárosban élő, most nyolcéves hímmel, Norbival szaporodóképes párt alkossanak. A két állat összeszoktatása sikeres volt, s a gondozók januárban már több párzást is megfigyelhettek. A frigy eredményeképpen május 10-én Niva három kölyköt hozott a világra.

A most másfél hónapos kölyköket az állatgondozókon kívül eddig senki sem látta, az állatkerti munkatársak ugyanis nem akarják zavarni az anyát és a kölyköket. Éppen ezért fotókat sem készítettek róla eddig. Erre legkorábban a jövő hét elején lesz lehetőség, akkor ugyanis néhány percre elválasztják a kicsiket az anyjuktól, hogy az ilyenkor szükséges műveleteket, az állatok nemének megállapítását, a védőoltások beadását illetve az azonosító chip beültetését elvégezzék. A kifutóba várhatóan jövő kedden engedik ki az anyát a kölykökkel együtt, így a közönség akkortól láthatja majd a jövevényeket.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben utoljára éppen 19 éve, 1992. május 5-én születtek kistigrisek. Az akkori tenyészállatok, Jeroska és Nahar frigyéből szintén három kölyök született. Az azóta eltelt csaknem két évtizedben rendszerint nem voltak megfelelőek a tenyészállatok, ezért nem születtek utódok a kert tigriseinél. Egyébként nem a tigrisek az egyedüli állatok, amelyek a közelmúltban hosszabb szünet után ismét sikeresen szaporodtak Budapesten. Hosszabb szünet előzte meg a tavaly januárban született gorillakölyök, a tavaly márciusban napvilágot látott zsiráfborjú, valamint a tavaly áprilisi születésű orangutánkölyök világra jövetelét is. A kölykök világra jövetele természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen a szibériai tigrisek veszélyeztetett állatoknak számítanak."

Forrás: állatkert hírlevele, fotó: Bagosi Zoltán

Mivel a kicsiket még nem fotózták, arról kaptunk képet, ahogyan "készültek". :-) Jövő hétfőn azonban mindenképpen közlünk képeket a csöppségekről is!

 

fotó állatkert tigris

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása