Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Madármentő alapítványt hozott létre az Állatkert

2011. július 02. 10:20, házisárkány komment

 

Bemutatkozott a nyilvánosságnak a Magyar Madármentők Alapítvány. A Fővárosi Állat- és Növénykert által életre hívott alapítvány célja, hogy támogatásokat gyűjtsön a városligeti intézmény madármentő tevékenységének támogatására. Magyarországon az elmúlt tíz évben a mentett madarak több mint kétharmadával a Fővárosi Állat- és Növénykertben foglalkoztak.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta foglalkozik madármentéssel. Ezt a tevékenységet mindenki jól ismeri, aki rendszeresen nyomon követi a híradásokat, hiszen évente többször hallani arról, hogy a városligeti intézmény szakemberei mentett állatokat, gólyákat, ragadozó madarakat, esetleg kisemlősöket engednek szabadon. Erre a mentőmunkára elsősorban a sérül, például csonttöréses, mérgezéses tüneteket mutató vagy áramütött, rossz kondíciójú, esetleg elárvult madaraknak van szüksége. A mentőtevékenység emellett kisemlősökre (sünök, mókusok, pelék), valamint különféle hüllőkre is kiterjed.

Az ilyen okok miatt az Állatkertbe került állatok száma évente csaknem ezer körül szokott lenni. Állapottól függően nagy részüket sikerül megmenteni, illetve jelentős számú egyedet, amelyek az önálló életre alkalmasak, vissza lehet telepíteni a szabad természetbe. Ha csak a számokat nézzük, az elmúlt tíz évben a Magyarországon mentett madarak több mint kétharmadának gyógyítását és gondozását a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei végezték, így az intézmény egymaga több madarat mentett, mint a többi, ilyen tevékenységgel is foglalkozó szervezet együttvéve.

Mivel a mentett állatok többnyire védett, esetenként fokozottan védett fajok képviselői, az évente megmentett, és a természetbe sikeresen visszajuttatott egyedek természetvédelmi eszmei értéke – a fajok arányától függően – több tízmillió forint. A kert által végzett mentő tevékenység így természetvédelmi értékben is kifejezhető hasznos közfeladat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert természetesen több más szervezettel, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME), illetve az egyes nemzeti parkokkal is együttműködik a madármentő tevékenység terén. Az állatok gyógyítását és a gyógyulási, illetve felerősítési időszakban történő gondozását azonban az Állatkertben végzik, így az ezzel kapcsolatos költségek is itt jelentkeznek. A kert évente több mint tízmillió forintot költ a mentett állatokkal összefüggő költségekre, az állatgyógyászati készítmények beszerzésétől kezdve a takarmányon és munkaerő költségeken át egészen a szükséges szállítások üzemanyag igényéig. Mivel az Állatkert e költségek fedezetét a működés mellett egyre nehezebben tudja előteremteni, egy alapítványt hozott létre az állatmentő tevékenység támogatására.

A Magyar Madármentők Alapítvány célja, hogy támogatásokat, adományokat gyűjtsön a Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő, illetve állatmentő tevékenységhez. Mivel országos szinten itt történik a legtöbb madármentés, ráadásul a szakmai munka a lehető legnagyobb esélyt nyújtja a szabadon engedett madarak sikeres túléléséhez, az egész hazai madár- és állatmentő tevékenység eredményessége szempontjából fontos, hogy ehhez a fontos természetvédelmi munkához megfelelő források álljanak rendelkezésre.

 

 

 

Forrás: állatkert hírlevele, fotók: Bagosi Zoltán

 

fotó állatkert bagoly mókus

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása