Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

A cukiság pszichológiája

2007. január 26. 09:08, mvmv komment

Konrad Lorenz, Nobel-díjas etológus 1950-ben megfogalmazott elmélete szerint a gyermeki külső, és a gyerekkel kapcsolatos minden jelenség a gondoskodás vágyát váltja ki a felnőttből. Lorenz szerint az evolúciós magyarázat egyszerű, a természet így bátorítja a szülőt az utód gondos nevelésére, ezáltal a fajfenntartásra. Bizonyítékként az ember-állat viszonyt hozza példaként, vizsgálatai szerint a csecsemőkre hasonlító állatok iránt – nagy szemek, nagy fej, pisze orr – minden ember ösztönösen nagyobb érdeklődést mutat.


Későbbi evolúciós pszichológiai vizsgálatok azt is bizonyították, a felnőttek a sztereotipikusan cuki gyerekek iránt nagyobb érdeklődést mutatnak, mint kisebb szemű, kisebb fejű, nagyobb orrú más gyerekekkel szemben. A cukiság pedig úgy tűnik, univerzális, az elsősorban az arc tulajdonságaira vonatkozó attribútumok a különböző kultúrák képviselőinél egyaránt vonzalmat mutattak. Az emlősöknél, csakúgy mint az embereknél a cukiság karakterisztikái iránt szintén ösztönös érdeklődés mutatkozott.

(via Wikipedia)

konrad pszichológia lorenz elmélet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.