Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Jegesmedve érkezett az állatkertbe

2011. október 18. 14:59, házisárkány komment

 

 

 

Új jegesmedve érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A rotterdami születésű, de Bécsből érkezett állat az európai jegesmedve-szaporító tenyészprogram keretében került a magyar fővárosba. Ma már a közönség is láthatta, de jövendőbelijével, a Vitus nevű hímmel csak az elkövetkező hetekben szoktatják össze lépésről lépésre.

 

Ma engedték ki először a kifutóra Taniát, a Fővárosi Állat- és Növénykert új nőstény jegesmedvéjét. Az állat 12-én, azaz szerdán érkezett, de az elmúlt napokat hermetikusan elzárva, a sziklabarlang belsejében töltötte.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évszázados múltja van a jegesmedvék tartásának. Az első jegesbocs 1933-ban született Budapesten, így a kert az állatkerti jegesmedve szaporítás egyik úttörőjének számított. A Berlini Állatkert hírneves jegesmedvéjének, Knutnak a felmenői (köztük az egyik dédapa, Alba, illetve két ükszülő, Zsuzsi és Gazsi) is a magyar fővárosban éltek, illetve születtek. Az utolsó budapesti jegesbocs – név szerint Lady – 1990-ben, tehát épp 21 éve látott napvilágot. Azóta azonban a szaporulat elmaradt, elsősorban azért, mert Ladynek és a mellé Kölnből érkezett Vitus nevű hímnek több mint másfél évtizeden át nem született bocsa. A bocstalanság okainak kiderítésére 2009 januárjában alaposan megvizsgálták az állatokat, és kiderült, hogy Lady-nek egyáltalán nem lehetnek utódai. Mivel azonban Vitus értékes tenyészállatnak számít, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott jegesmedve tenyészprogram (EEP) keretében olyan megoldást igyekeztek találni a szakemberek, amelynek nyomán egy szaporodásra alkalmas nőstény kerülhet Budapestre.

A tenyészprogram irányítóinak választása először az olaszországi Pistoia városának állatkertjében élő, Bimba nevű nőstényre esett. Lady tehát Budapestről egy dániai állatkertbe utazott, és helyére ez év március 30-án érkezett meg Bimba Toszkánából. A 24 éves nőstény azonban május 3-ára elpusztult, mint később kiderül, egy a májában már korábban kialakult daganat miatt. Mivel Lady ekkorra már Dániában volt, Vitus átmenetileg egyedül maradt.

Az állatkerti szakemberek azonban nem adták fel, és egy újabb alkalmas nőstényt kerestek a budapesti hím mellé. Ez nem is volt olyan egyszerű feladat, mivel az európai állatkertekben élő mintegy 95 jegesmedve között a kelleténél több a hímek, és a szükségesnél kevesebb a nőstények száma. Végül egy Bécsben, a Schönbrunni Állatkertben élő nőstényt választottak ki a tenyészprogram irányítói.

A Tania nevű állat 1990. december 23-án született a Rotterdami Királyi Állatkertben, és az elmúlt 21 évben már több különböző európai állatkertben is megfordult. Schönbrunnba tavaly márciusban került, Budapestre pedig a múlt héten szerdán, azaz október 12-én szállították át.

A legelső feladat, hogy Tania megbarátkozzon új otthonával. Ennek egyik fontos lépése volt a mai nap, amikor a gondozók először engedték ki a kifutóra. Tania alaposan felmérte új otthonát, minden sarkát bejárta, mi több, még az úszómedencét is kipróbálta. A kifutóval szemlátomást igen elégedett volt.

Az állatgondozók egyelőre felváltva engedik ki a két állatot, Vitust és Taniát a kifutóra, így egyszer az egyik, másszor a másik állatot láthatják majd a látogatók. Mivel azonban a kifutó szükség esetén két, egymástól független részre osztható fel, az elkövetkező napokban várhatóan egyszerre is kiengedik majd a két állatot oly módon, hogy egymáshoz még ne tudjanak hozzáférni. A következő lépésre, az állatok teljes összeengedésére csak ezt követően kerülhet sor.

Tania most még egy kicsit morog jövendőbelijére, gondozóival azonban igen bizalmas viszonyban van. A budapesti koszt is nagyon tetszik neki, olyannyira, hogy a halakat például mindenestül meg szokta enni, vagyis nem olyan finnyás, mint Vitus, aki a hal fejét általában meghagyja.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert hírlevele, fotók: Bagosi Zoltán

fotó állatkert jegesmedve

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása