Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Bárány született a sörényes juhoknál

2010. február 07. 11:50, mvmv komment

Gyermekáldás volt a sörényes juhoknál, írja a Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye. A Nagyszikla oldalában élő, akrobatikus sziklamászó képességeikről ismert patások csapatában hosszú évek óta először volt szaporulat. Ennek legfőbb oka az, hogy a Nagyszikla néhány évvel ezelőtti átépítésekor a sörényes juhok ideiglenesen más állatkertekben vendégeskedtek, és a fejújítás utáni csapathoz csak tavaly májusban sikerült egy megfelelő korú kost szerezni.

ujszulott sorenyes juh19 foto Bagosi Zoltan

A bárány január 15-én született, így az állatkerti szakemberek az első hetekben kissé aggódtak az apróság miatt, hiszen az utódok világra jövetelére a sörényes juhoknál általában később, a tavaszi hónapokban kerül sor. Bár az ellést ez esetben épp az év leghidegebb szakaszára sikerült időzíteni, szerencsére ebből nem lett probléma, mert a kicsi kifejezetten egészségesnek és életerősnek bizonyult. Az Észak-Afrikában őshonos sörényes juhok a természetben rendszerint október és november hónapokban párzanak, így az öthónapos vemhesség elteltével a bárányok február, március és április hónapokban jönnek világra.

Fotók: Bagosi Zoltán

Az állatkerti állományok születési adatai alapján ugyancsak azt lehet mondani, hogy a tavaszi ellések a leggyakoribbak, noha egyes állatkertekben – például Abu-Dzabiban – a sörényes juhok körében a januári ellések a legjellemzőbbek. Budapesten azonban a januári ellés nem túl gyakori, ezért számít tehát ritka esetnek, hogy a sörényes juh bárányok már életük első napjaiban megismerkedjenek a hóval is. Jóllehet a sörényes juhok mediterrán, illetve félsivatagi-sivatagi élőhelyeken őshonosak, a tapasztalatok szerint a mi éghajlatunkon nem szorulnak folyamatosan fűtött istállóra. Ennek részben az is az oka, hogy ezeknek az állatoknak a hideget a természetben is jól kell tűrniük, hiszen a sivatagokban éjszaka csontig hatoló hideg szokott lenni.

Természetesen a sörényes juhok is bemehetnek a szikla belsejében kialakított férőhelyre, ám így is inkább a kifutót részesítik előnyben. A kicsinek egyébként már a szarva is elkezdett nőni, és természetesen a keskeny sziklapárkányokon is olyan ügyesen mozog, mint a kifejlett állatok. Nevet eddig még nem kapott, mi több, jelenleg a csapat többi tagja is névadásra vár.

fotó állatkert bárány kölyök

Cukifaktor: (3/5)
Szerintetek: (4,4/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.