Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Layla, vagyis ’este született’ lett a budapesti orrszarvúbébi neve

2007. április 05. 13:08, mvmv komment

Layla január 23-án született a Fővárosi Állatkertben, ő az első orrszarvú a világon, aki mesterséges megtermékenyítés útján jött világra - nem titok: a Cukiság neki köszönheti létét. Layla akkor 55 kiló volt, most már 138 kiló és rendkívül jó egészségi állapotnak örvend. Csütörtök délelőtt mutatták be a sajtónak és kihirdették a nevét. Mostantól minden délben látható állatkerti kifutójában - a várható élményről beszéljenek helyettünk a képek.


Csütörtök délelőtt kapott nevet a két és fél hónapos orrszarvúbébi, az állatszerető közönség 2593 szavazattal a szuahéli Layla elnevezés mellett döntött. Az anya, Lulu neve az állatkerti hagyományoknak megfelelően előre kijelöli kicsinye nevét: L-betűvel kell kezdődnie és afrikai eredettel kell bírnia. A Layla ellenében alulmaradt a hausza Lina, a szuahéli Liwaza, a yao Liziuzayani és a yoruba Lyabo, szavazatszám alapján ebben a sorrendben.

A kifutóba merészkedő rinocéroszborjú először kissé megszeppent, majd némi noszogatás után jókedvűen kezdett fel-alá trappolni a maga 138 kilogrammjával jókora port felverve, a látogatók elragadtatását azonnal kiváltva. Hamar egyértelművé vált: ami a berlini állatkertnek Knut, a jegesmedvebocs, az nekünk Layla - a hatalmas médiaérdeklődés jó reklám lehet a budapesti állatkertnek is.

Sós Endre, Layla állatorvosa a Cukiságnak elmondta, az orrszarvú rendkívül jó egészségi állapotnak örvend, súlya közel megháromszorozódott az elmúlt két és fél hónapban. „55-58 kilóval született, most pedig 138 kiló. Az első egy hét volt a legveszélyesebb, aggódtunk, hogy nem fogadja el a mesterséges formulát, amivel tápláljuk, vagy esetleg hasmenést kap tőle, de semmi hasonló probléma nem történt, azóta is remekül van. Még mindig csak tápszert fogyaszt, egy nap ötször eszik, alkalmanként 4 litert. A napokban kezdődött az úgynevezett szálazgatás időszaka, ez azt jelenti, hogy elkezdte magától kóstolgatni a szénát. Ez a növényevő állatoknál a szilárd táplálékra való folyamatos átállás kezdete”.

Layla sorsa egyelőre kétesélyes, vagy marad a Fővárosi Állatkertben, vagy pár év után elcserélik egy másik nőstény egyedre. Elcserélik, nem pedig eladják, a szélesszájú orrszarvúkat ugyanis védelmük érdekében nem lehet pénzzé tenni, nemzetközi tenyészprogram osztja szét a világon fogságban létező egyedeket és ezzel gondoskodik a fajmegőrzésről. „Az elcserélés a beltenyészet elkerülése miatt szükséges, saját apjával ugyanis nem pároztathatjuk. Ez az egyik megoldás, hogy termékeny korában Layla helyett egy másik nőstényt kapunk. A másik megoldás az, hogy az apát, Easyboy-t cseréljük egy hímegyedre, ami aztán akár Luluval és Laylával is pározhat” – magyarázta az Állatkert terveit.

Az állatorvost Luluról, Layla anyjáról is kérdeztük, az orrszarvút ugyanis egy hónappal a szülés után mesterséges úton újra megtermékenyítették. „A sejt-beültetés közbeni altatás megterheli a szervezetét, de most rendkívül jól van, sőt, a vemhesség különösen jót tett az állapotának, regenerálta a méhét. Pedig a Layla előtti vetélésekor német kollégáink azt mondták, ez volt az utolsó lehetősége, aztán mégis gyermeke született. Május közepén bélsár- és vérvizsgálatok alapján derül ki, hogy sikeres volt-e az újabb beültetés” – fogalmazott.

fotó hír állatkert orrszarvú layla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása