Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Simogasson csótányt a Szigeten!

2007. augusztus 08. 10:08, mvmv komment

Csótányokkal és óriás ezerlábúval vesz részt a Budapesti Állatkert a Sziget Fesztiválon, hogy népszerűsítse a nem cuki állatokat. A különféle állatok népszerűségét több tényező is befolyásolja. Egy ezzel kapcsolatos kutatás szerint az állatkerti látogatók állat-preferenciájában fontos szempont az állatok mérete, színe, az emberhez fűződő rokonságuk mértéke, vélt vagy valós veszélyességük, és természetesen az aktivitásuk is. A cukiság, az ún. „Bambi-faktor” különösen fontos ebből a szempontból. A kevésbé népszerű állatoknál sok esetben előítéletek, téves ismeretek vezetnek ahhoz, hogy az emberek többsége nem igazán rajong értük, fogalmaz az Állatkert közleménye.

Tipikusan ez a helyzet a dögevőkkel (hiénák, keselyűk), a kígyókkal, valamint számos ízeltlábúval is. Ezeket az állatokat szokás – Schmidt Egon nyomán – „nemszeretem állatoknak” nevezni. A népszerűségnek akár természetvédelmi jelentősége is lehet, olyannyira, hogy David Stokes, a washingtoni egyetem kutatója néhány hónappal ezelőtt arra hívta fel a figyelmet a Human Ecology folyóirat hasábjain, hogy a „csúnya állatok” csekélyebb népszerűségük miatt természetvédelmi szempontból is hátrányt szenvedhetnek, hiszen a keselyűk védelmére sokkal nehezebb támogatókat toborozni, mint az óriáspandákéra. A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a „nemszeretem állatok” jelentőségére is felhívja a nagyközönség figyelmét.

Ötödik alkalommal vesz részt a Fővárosi Állat- és Növénykert a Sziget Fesztiválon. A Civil Sziget térségében felállított állatkerti sátornál ízeltlábúakkal, kiállítással és zoopedagógiai programokkal várják az élővilág és a természetvédelem iránt érdeklődőket.

hír állatkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása