Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Huszármajomkölyök született Budapesten

2007. október 16. 15:43, mvmv komment

Anya lett Maltisz, a huszármajom, aki februárban került az Állatkertbe. A négyéves állatot éveken át egy máltai család tartotta méltatlan körülmények között, majd a hatóságok elkobozták, és egy holland állatvédő szervezet közvetítésévela Budapesti Állatkertben kapott végleges menedékhelyet. Semessel, a hat éve Budapesten élő hímmel remekül összeszoktak, így nem kellett sokat várni, hogy közös utódjuk megszülethessen, áll az állatkert közleményében.

A kölyök szeptember 20-án született, de az elmúlt hetekben minden percet anyja bundájába csimpaszkodva töltött. Mostanra már elérte azt a kort, amikor önállóan kezdi felfedezni a környezetét, noha ilyenkor sem távolodik el túl messzire az anyaállattól. Azt is csak a napokban sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a kölyök hím: így a Móric nevet kapta gondozóitól.

A huszármajmok Afrika füves szavannáinak és ritkás, ligetes erdeinek lakói. Általában csoportosan járnak gyümölcsökből és magvakból álló táplálékuk után. A felnőtt állatok súlya átlagosan 7-13 kg, ám a kifejlett hímek tömege nem ritkán eléri a 20 kg-ot is. A nőtények 170 napos vemhességi idő után egy kölyköt hoznak a világra. A felcseperedő majmok az ivarérettséget 3-5 évesen érik el, és akár 20-24 évig is élhetnek. A szabad természetben ugyan ma még nem kell tartani a faj kihalásától, ugyanakkor évente több száz állatot fognak be illegálisan, hogy az hobbiállat-kereskedelemben értékesítsék őket. Éppen ezért a faj a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) hatálya alá tartozik. A világ állatkertjeiben egyébként összesen 230 huszármajom él.

A magyar huszármajom elnevezés a faj német nevének (Husarenaffe) fordításával került át a magyarba, A. E. Brehm híres könyvének magyar nyelvű kiadása nyomán. A név maga onnan ered, hogy a felnőtt állatok, különöse a hímek szájszegleténél a szőrzet alakja és lefutás némileg bajuszra emlékeztet, ami a XIX. század néhány német természettudósának a javarészt bajszos huszárokat juttatta eszébe. (fotók: Bagosi Zoltán)

fotó állatkert majom kölyök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása