Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Strandszezon a vízilovaknál, kölyök a majmoknál

2008. április 11. 13:15, mvmv komment



Nyílt napot szervez az Állatkert pedagógusok számára. Az április 12-i programon az intézmény által kínált pedagógiai lehetőségeket kívánják bemutatni a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak. A délelőtt 9-től délután 4-ig tartó rendezvényen több állomáson is várják az érdeklődőket az intézmény zoopedagógusai. A program része két, egyenként kb. egy órás vezetés a pedagógusok részére, sőt, a szakemberek bemutatják azt is, hogy az állatkerti látványetetések és egyéb speciális programok miként építhetőek be a pedagógiai munkába. A Barlangteremben 9 és 15 óra között természetfilmeket, illetve a tanórán felhasználható rövid oktatófilmeket vetítenek. A nap folyamán a pedagógusok – pedagógus-igazolvánnyal – díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet.

Majomgyerek

A pedagógusok számára szervezett programok mellett a nagyközönséget látnivalók sokasága is várja. A Majomházban például már jól látható Robin, a március 10-én született aranyhasú mangábé kölyök. A cerkófmajmok rokonsági körébe tartozó aranyhasú mangábék (Cercocebus chrysogaster) igazi ritkaságnak számítanak, hiszen az egész világon csupán kilenc olyan állatkert létezik, ahol ilyen állatok láthatóak, és őshazájukban, Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén is igen kevés van belőlük.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben azonban nagy hagyományai vannak e különlegesen ritka majomfaj tartása és szaporítása terén. A mostani kicsi anyja, Regina is Budapesten született még 1993-ban. Az 1997-es születésű apaállat, Jochen a Wuppertali Állatkertből került Budapestre 2004-ben. A kicsi az elmúlt heteket szorosany anyjához simulva, annak bundájába csimpaszkodva töltötte, így csak a legszerecsésebbek figyelhették meg. Mostanra viszont már elérte azt a fejlettséget, hogy időről időre önálló felfedező utakra indulhasson, persze szigorúan az anyaállat közvetlen környezetében.

A zoológia egyébként nagyon keveset tud az aranyhasú mangábék egyedfejlődésének időtartamáról, nincsenek például összehasonló vizsgálatok arról, hogy mennyi ideig élnek anyatejen, és mikor térnek át a szilárd táplálékra. A Fővárosi Állat- és Növénykertben éppen ezért minden kölyök fejlődésekor adatokat gyűjtenek az egyedfejlődés menetéről.



Vízilóstrand

A vízilovaknál már pénteken megkezdődött a strandszezon, a gondozók feltöltötték a 45 000 literes, 1932-ben épült külső medencét. A vízilovaknak természetesen téli medencéjük is van a belső térben, ám az elmúlt hetek időjárása már lehetővé tette, hogy az állatok rendszeresen a kifutóban tartózkodjanak, így csak éjszakára, illetve a fürdőzés idejére vették igénybe a belső férőhelyet. Jóllehet a külső medencét hagyományosan csak május elsejére szokták feltölteni – vagyis akkorra, amikor a budapesti strandokat is meg szokták nyitni – a meteorológiai helyzet alapján az Állatkert indokoltnak látta a hétvégére a külső medencét is feltölteni. 

hír állatkert majom víziló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása