Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Zsiráfnász az új Szavannakifutóban

2008. július 03. 15:27, ge komment

A jelek szerint jól érzik magukat az Állatkert zsiráfjai a május végén átadott új szavannakifutóban, írta a Fővárosi Állatkert közleménye. A két felnőtt állatnál ugyanis párzást figyeltek meg a gondozók az elmúlt napokban.

Hamar megszokták május végén megnyitott új lakosztályukat a Fővárosi Állat- és Növénykert zsiráfjai. Ez már csak abból is jól látható, hogy a két felnőtt állatnál a napokban párzást figyeltek meg az állatgondozók. Ilyen eseményre ugyan már korábban is sor került a két állat között, ám az még a régi férőhelyükön történt. Új helyre kerülve az állatok eleinte bizonytalanok, és inkább a terület feltérképezésével, megszokásával törődnek, semmint a romantikával. Mostanra azonban – úgy látszik – kellően otthon érzik magukat a Szavannakifutóban, illetve a számukra kialakított istállóban ahhoz, hogy a jövő nemzedékre is gondoljanak. Azt persze most még nem lehet tudni, hogy a párzás valóban eredményes volt-e a fogantatás, utódnemzés szempontjából, ám a szakemberek mindenképpen bíztató jelként értékelik.

Santana, a tizenkét esztendős nőstény zsiráf tenyésztési szempontból már bizonyított, hiszen az Állatkert korábbi zsiráfbikájától két borja is született 2001-ben (Samburu), illetve 2002-ben (Saka). A jelenlegi zsiráfbikától, Jonastól azonban eddig még nem született utód, hiszen a most hatesztendős, Dániából érkezett hím nagykamasz zsiráfnak számít. Jóllehet a hím zsiráfok 4-5 éves korukban már elérik az ivarérettséget, hatéves korukig még növésben vannak, vagyis eltart egy darabig, amíg párzás szempontjából is „felnőnek a feladathoz”. Szerencsére mindkét állatban megvan a vonzalom a másik iránt, és láthatóan új férőhelyükkel is elégedettek, ezért az Állatkert vezetése hosszabb távon mindenképpen arra számít, hogy Santana és Jonas frigyéből kiszsiráf születik majd. Erre azonban leghamarább csak jövőre kerülhet sor, mivel a zsiráfok vemhességi ideje átlagosan 450 napra tehető.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1868 óta tartanak zsiráfokat. Az első állatot Erzsébet királyné (pontosabban az ő közbenjárására Ferenc József) ajándékozta a városligeti intézménynek. London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a budapesti volt a negyedik állatkert, ahol zsiráfborjú született (1868-ban), és Budapesten sikerült állatkerti viszonyok közt először szaporítani a zsiráf Kenyában honos alfaját, az ún. masszai zsiráfot (1934-ben). 1866 óta egyébként összesen 24 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten.

hír állatkert zsiráf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása