Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Megérkezett a negyedik zsiráf Budapestre

2008. október 15. 15:01, mvmv komment

Tegnap este újabb taggal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert zsirfácsordája. Megérkezett ugyanis Sandra, a régen várt ifjú nőstény, vele együtt összesen négy zsiráf található a városligeti intézményben. Az elmúlt néhány évben Budapesten csak két egyed képviselte a Föld legmagasabb állatfaját, ám a tavasszal megnyitott Szavanna komplexumban négy kifejlett zsiráf elhelyezésére is lehetőség van. Ezért döntött az Állatkert újabb tenyészállatok beszerzése mellett. A két fiatal nőstény közül az egyik már áprilisban megérkezett Prágából: az Ingrid nevű állat azóta remekül beilleszkedett a csapatba. A most érkezett Sandra szintén prágai származású, ám csak tavaly augusztusban látta meg a napvilágot, így idén áprilisban még túl fiatal volt az 550 km-es utazáshoz. Amint tavasszal, most is egy különleges zsiráfszállító eszközzel szállították a nyakigláb jószágot. Sandrát tegnap reggel csalták be a járműbe, majd – a csaknem egész napos utazást követően – délután 5-kor érkezett meg a magyar főváros állatkertjébe.

A szállítást ez alkalommal is a csehországi Dvůr Králové nad Labem állatkertjének zsiráfszállító járművével végezték, ahogy szinte minden más zsiráfszállítást is Európának ebben a régiójában. A járművel dolgozó álltaszállítási szakember, Zdeněk Bárta praxisában ez volt a 325. zsiráfszállítás. Bárta úr elmondta, hogy a mostani állat egy kicsit virgoncabb volt, mint az áprilisban szállított Ingrid, de a szállítás ennek ellenére minden probléma nélkül lezajlott. Sandra az új zsiráfistálló egyik elkülönített férőhelyére került, ahol egy elválasztó palánkfalon keresztül ismerkedhet a már régebb óta Budapesten élő fajtársaival. Az összeszoktatással várhatóan nem lesz különösebb gond, annál is inkább, mert Sandra és az áprilisban érkezett Ingrid még Prágából ismerik egymást. Valószínűleg ezzel áll összefüggésben, hogy a két állat már most sokat barátkozik oly módon, hogy a zsiráf mércével mérve nem túlságosan magas palánk fölött átnyújtogatják egymáshoz méteres nyakukat.

Budapesti zsiráfok

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg négy zsiráf él. A Jonas nevű hím 2002. július 31-én született a dániai Aalborg állatkertjében. 2004. szeptember 30-a óta él Budapesten. Az legidősebb nőstény, Santana a csehországi Liberecben látta meg a napvilágot 1996. július 22-én. 1997. június 12-én került a magyar főváros állatkertjébe. Az április 21-én érkezett Ingrid 2007. január 6-án Prágában született, és ugyancsak prágai származású a most érkezett, 2007. augusztus 23-i születésű Sandra is. Sandra és Ingrid egyébként féltestvérek: apjuk Johan, a Prágai Állatkert fiatalabbik, nyolc és fél éves zsiráf tenyészhímje, ám Ingridnek az öt és féléves Diana, Sandrának pedig a kilencéves Nora az anyja.

fotó állatkert zsiráf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása