Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Óriásteknősök keltek a Szegedi Vadasparkban

2010. november 26. 12:20, erykah komment

"Közel egy éve adtunk hírt egy sarkantyús teknős kikeltetéséről a Szegedi Vadasparkban. Akkor egy saját készítésű keltetővel értük el a sikert, amelynek élményét természetesen idén is át akartuk élni. Ezen célból két modern hüllőtojás-inkubátort vettünk Németországból. A főpróba egy görög teknős kikeltetése volt a nyár folyamán, majd mind a két inkubátor megtelt sarkantyús teknős tojásokkal. A hőmérséklet beállítása, majd a páratartalom folyamatos ellenőrzése, illetve hosszú várakozás következett, és nem hiába. A türelmünk első gyümölcse a héten kukucskált ki először a tojásból, majd több is követte. Pontos számot még nem írunk, mert bízunk benne, hogy még számos tojásból fog kisteknős kelni.  

A teknőstojások keltetésének legkritikusabb időszaka az, amíg eljut a tojás az anyaállat által ásott gödörből a keltetőig. A madártojásokkal szemben a hüllőtojásokar tilos forgatni, az ugyanis az embrió pusztulásához vezethet! A tojások a hőmérséklettől függően 90-100 nap alatt kelnek ki. A kis teknőst egyelőre a folyamatosan visszahúzódó szikzacskója táplálja, majd később maga is elkezd táplálkozni: fűféléket, salátát és egyéb zöldségeket. A sarkantyús a legnagyobb szárazföldi, kontinensen élő teknős, csak néhány trópusi szigetekén élő faj nő nagyobbra nála. Ernő, a Vadaspark legnagyobb páncélosa közel 80 kilogramm, amely tömeget 30-40 év alatt ért el. Őt sajnos külön kell tartanunk a fajtársaitól, hiszen a többi, kisebb méretű hímmel való versengés során képes széttörni a páncéljaikat." olvashatjuk a Szegedi Vadaspark hírlevelében

 

állatkert teknős

Cukifaktor: (4/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása