Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

“Mosolygós” gekkóbabák az Állatkertben

2011. március 05. 12:38, házisárkány komment

Gekkóbabák cseperednek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az ifjú tapadógyíkok közül némelyik már három hónapos: ezek az állatok a pálmaházi “hüllőóvodában” kerülnek bemutatásra. A legfiatalabbak egyhetesek sincsenek, ők a Madagaszkár házban, a felnőttekkel közös terráriumban élnek. Az elkövetkező hetekben nyolc további tojás kikelésére is számítani lehet.

 

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nemcsak az emlősök és a madarak, hanem a hüllők is igen jól szaporodnak. Az közelmúltban a madagaszkári nappali gekkóknál volt gyermekáldás. Az első négy kicsi három hónapja kelt ki a tojásból, ezek az állatok jelenleg a pálmaházi Hüllőóvodában láthatók, és ebben a korban már elég fejlettek ahhoz, hogy a közönség is jól láthassa és könnyen megtalálja őket terráriumukban. Február 23-án és 28-án újabb két kisgekkó kelt ki a tojásból: ezek az állatok – csakúgy, mint a felnőttek – a Madagaszkár ház egyik terráriumában tekinthetők meg. Közben a felnőttek újabb tojásokat is raktak, jelenleg nyolc tojásban fejlődnek még embriók.

 

Fotók: Bagosi Zoltán Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert hírlevele

 

A madagaszkári nappali gekkó (Phelsuma madagascariensis) a hat magyarországnyi területű Madagaszkár északnyugati, szubtrópusi erdőségeiben őshonos. Más gekkókkal ellentétben ezek az állatok nem éjszaka jönnek elő, hanem elsősorban a nappali órákban aktívak. Rovarokon és más apró állatokon kívül édes gyümölcsöket, virágport és nektárt is fogyasztanak. A kifejlett állatok 25-28 cm hosszúra nőnek. Szaporodási időszakuk novembertől májusig tart, a tojásokból általában 60-65 nap elteltével kelnek ki a fiatal állatok.

A hüllőket is bemutató állatkertekben viszonylag gyakran tartják ezt a gekkófajt. Nemcsak azért, mert nappal, tehát a látogatási időben aktív, hanem látványos megjelenésük és “mosolygós” ábrázatuk miatt is népszerűek a közönség körében.

 

 

fotó állatkert gekkó

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása