Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Huculcsikó az állatkertben

2011. június 26. 14:33, házisárkány komment

 

 

 Huculcsikó cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Északkeleti-Kárpátokban kialakult hegyi lófajta veszélyeztetettnek számít. Magyarországi állománya a háború után csaknem eltűnt, ám az állatkert akkori főigazgatója megszervezte a fajta hazai fenntartását.

Nemcsak az egzotikus vadállatok szaporodnak jól a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hanem a különféle háziállatok is. Legutóbb a parasztudvarban látható hucul lovaknál született kiscsikó. Az Ormos nevű kanca még június 9-én adott életet a most már korlátlanul látogatható csikónak. A hímnek bizonyult állat az Okos nevet kapta.

Természetesen a lovak szaporodása Magyarországon nem számít különleges eseménynek, az állatkerti parasztudvarban látható huculcsikó mégis érdemes a nyilvánosság figyelmére. A hucul ló ugyanis, amelyet a “Kárpátok pónijának” is neveznek, régen honosult, veszélyeztetett háziállatfajta, amelyet több más nép mellett mi, magyarok is közös kulturális örökségünk részének tekintünk.

 

 

Maga a fajta az Északkeleti-Kárpátok mentén alakult ki, aránylag kis termetű, szívós, eredetileg hegyi terepen használt hátas, málhás és fogatos lóként. Nevét a hucul népről kapta, amely a fajta eredeti tenyésztője lehetett, bár a Bukovina, Galícia és a történelmi Magyarország határterületén élő népek mind használták, így ma Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és persze Magyarországon is őshonos, illetve régen honosult fajtának tekintik. A fajta szervezett tenyésztése az 1700-as évek végén kezdődött, elsősorban hadi célokkal, hiszen a hegyi tüzérség szállítási feladatainak megoldására ez a fajta volt a legmegfelelőbb. A lucsinai és a radautzi huculménes különösen híres volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a magyarországi állomány tenyésztési központja Turjaremete és Bántapusztán volt a Honvédség felügyelete alatt.

A második világháborút követően az állomány részben elpusztult, részben szétszóródott, így a hazai hucul populáció csaknem teljesen elveszett. Az 1960-as években azonban Anghi Csaba, a Fővárosi Állat- és Növénykert akkori főigazgatója összegyűjtötte a még fellelhető állatokat. Az akkor alapított ménes jelenleg Jósvafő közelében van elhelyezve, az Állatkert és az Aggteleki Nemzeti Park együttműködése nyomán. Az együttműködés része, hogy a ménesből egy-egy kanca rendszeresen az Állatkertben vendégeskedik, hogy a látogatók megismerhessék ezt a különleges lófajtát. Az állatkerti bemutatásra mindig vemhes kancát választanak ki, hogy a kiscsikó Budapesten jöjjön a világra.

Köszönjük a tájékoztatást az állatkert sajtóosztályának, a fotókat pedig Bagosi Zoltánnak!

 

 

 

 

 

 

állatkert kölyök csikó

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása