Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Lina, Layla, Liwaza, Liziuzayani vagy Lyabo?

2007. március 07. 10:01, nak komment

A nagyközönséget kéri fel a Fővárosi Állat- és Növénykert annak eldöntésére, hogy mi legyen a neve a január végén született orrszarvúborjúnak. Az állatkerti hagyományok szerint az állatkölykök olyan nevet kapnak, amelynek kezdőbetűje megegyezik anyjuk nevének kezdőbetűjével. Mivel az anyaállatot Lulunak hívják, a választható nevek mindegyike "L" betűvel kezdődik.

A mesterséges termékenyítés útján a világon elsőként, január 23-án született orrszarvúborjúnak még nincs neve. Van ugyan máris több szponzora, támogatója, de az Állatkert vezetése úgy döntött, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben - mégis inkább a nagyközönség segítségét kéri annak eldöntéséhez, hogy a jövevényt milyen névvel "anyakönyvezzék", azaz milyen néven vezessék be a nemzetközi orrszarvú törzskönyvbe.

A következő, lánygyermekeknek való, hagyományos afrikai nevek közül lehet választani:

Layla - ez a zömmel Tanzániában és Kenyában beszélt szuahéli nyelven annyit jelent, hogy "este született",

Lina - jelentése a főleg Nigériában és Nigerben használt hausza nyelven "gyengéd",

Liwaza - "vigasz" szuahéli nyelven,

Liziuzayani - "fiatal" a Malawiban beszélt Yao nyelven,

Lyabo - "visszatért" a főleg Nigériában használt Yoruba nyelven.

A nevekre az Állatkertben, illetve interneten lehet szavazni. A helyszínen csütörtöktől az információs pavilonnál lehet szavazólapot kérni, illetve leadni, de az Állatkert weboldalán is szavazhatnak a reménybeli keresztszülők.

A szavazás várhatóan egy hónapig tart, az Állatkert ugyanis úgy tervezi, hogy az orrszarvúborjú bemutatkozására, és a névadó ünnepségre április elején kerül sor - hacsak az időjárás nem lesz kedvezőtlen.

A győztes névre szavazók között állatkerti belépőjegyeket sorsolnak majd ki, sőt, a nyertesek elnyerik a kis orrszarvú "tiszteletbeli nevelőszülője" címet is.

A most még névtelen orrszarvú bébi egyébként továbbra is szépen fejlődik. A születése óta eltelt hat hét alatt testtömege 58 kg-ról 96 kg-ra gyarapodott, és várhatóan még a héten eléri a száz kilogrammos súlyt. Egyre többet mozog, és nagyon aktív, ahogyan ezt az Emberszabású Majmok Házában elhelyezett monitoron a közönség is láthatja. (MTI)

fotó hír szavazás orrszarvú névadás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása