Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Medveállatka: a világ legeslegeslegkisebb cukija

2007. március 17. 08:10, nak komment

Barbi szólt nekünk, hogy ugyan vessünk már egy pillantást a www.tardigrades.com-ra, mert aranyos dolgok vannak ottan. És tényleg! A mikroszkopikus élővilágból eddig az egysejtű papucsállatka volt a kedvencünk, de ezennel - köszönhetően az oldalon fellelhető csodás képeknek - a többsejtű medveállatka lépett e helyre.

A Pallas lexikona a következőket említi a tardigrade-ekről: a pókfélék osztályának egyik rendjébe tartozó mikroszkópikus, 1 mm-esnél kisebb állatkák. Törzsük féregszerü, halványan ízelt, a fejjel fejtort alkot. Lábaik csonkszerűek, ízeletlenek, valamennyi karmokban végződik, ezeknek száma 2-4. Helyváltoztatásuk igen lassú és nehézkes, nagyon hasonlít a medvékéhez, innen kapták nevüket.

Leggyakrabban nedves, nyirkos helyeken élnek, de vizben is tenyésznek, táplálékuk növényi és állati anyagokból áll. Ha kiszáradnak, tetszhalott állapotba kerülnek, de viz hatására ismét új életre kelnek.

750 fajuk ismert jelenleg, írja a nekik szentelt weboldal. A mohák és zúzmók nedvessége is kiváló élőhely számukra, úgyhogy valószínűleg mindannyiónk közvetlen közelében él pár ilyen vizimackócska - és valahogy jól esik erre gondolni.

fotó medveállatka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása