Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Már 400 kiló a kis orrszarvú

2007. szeptember 06. 17:41, mvmv komment


Csütörtök reggelre érte el a 400 kg-os tömeget Layla, a Fővárosi Állat- és Növénykertben január végén született orrszarvúborjú. A mesterséges termékenyítés útján fogant apróság naponta két kilót gyarapszik, és étrendjében a tej mellett egyre fontosabb szerepet játszik a szilárd táplálék. A 400 kiló a legtöbb állattal összehasonlítva tekintélyesnek tűnik, ám a kifejlett orrszarvúak 1500-3700 kg-os tömegéhez képest Layla még mindig kicsinek számít. A korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor naponta öt, sőt még több alkalommal jelent meg nála a gondozó a méretes „cumisüvegekkel”, Layla ma már csak háromszor kap tejet egy nap folyamán. Alkalmanként még így is megiszik 10-10, tehát összesen napi harminc liter tejet, de ha rajta múlna, ennél lényegesen többet is meginna. A kis orrszarvú így – miután túlteszi magát azon, hogy nem ehet annyi tejet, amennyit csak akar – rendszerint lucernát, szénát kóstolgat, lelkesen eszegeti az almát is, és némi mérsékelt érdeklődést a sárgarépa iránt is mutat.

Gondozói egy-egy medicinlabdával focizásra is szokták csábítani, bár a kicsi inkább csak átmeneti érdeklődést mutat a labdajátékok iránt. Az elválasztó kapun keresztül rendszeresen ismerkedik szüleivel is, összeengedni azonban még nem lehet őket. Ennek oka, hogy a két felnőtt állat nem kicsinyének, hanem egyszerűen egy másik orrszarvúnak tekinti Laylát. Mivel a kicsi testtömege még mindig alig egyötöde a felnőttekének, az összeengedés kockázatos lenne a számára. (fotó: Bagosi Zoltán, forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert, Kommunikációs Osztály)

fotó hír állatkert orrszarvú layla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása