Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Itt van Viki, a vidra!

2007. december 17. 11:53, nak komment

Nyárra ígértük, tél lett belőle, de sebaj: a Cukiság örömmel számol be róla, hogy elkészült és Németországban valamint Franciaországban már be is mutatták Török Zoltán természetfilmjét, a Vidrasorsot.

A rendező-producer a Cukiságnak elmondta, hogy hosszas tervezés előzte meg a forgatást, ami végül nyár végig tartott, az utómunkákkal pedig novemberre készültek el. "Kissé trükkös volt már maga a kezdet is, mert forgatókönyv szerint havas tájképekkel kezdtünk volna és hát ugyebár az elmúlt télen még egy kósza hópehely se nagyon akadt." A tervezett film koncepciója ugyanis az volt, hogy végigkövetik egy elárvult vidrakölyök sorsát a megtalálástól a visszavadításig. "A legtöbb elkóborolt, árva vidracsemetét általában kemény télvíz idején találják."

Mivel híján voltak az igazi télnek és így a főszereplőnek is, várni kellett a forgatás megkezdésével egészen márciusig, ekkor jött csak a film szempontjából örömteli hír: találtak egy árván maradt kis vidrát. De a bajok nem értek véget. Vikivel, ahogy a vidrabébit elnevezték, sok gond volt. "Először - forgatás közben - váratlanul szörnyű fulladásos roham jött rá, az egész stáb, és persze az ápolója is nagyon megijedt. Akkor úgy tűnt, nem nagyon éli ezt túl. Szerencsére ezt kinőtte, meggyógyult (ez elég drámai volt, szintén végigfilmeztük), de akkor meg váratlanul baleset érte! Pedig már félig kint élt a somogyi vidrapark egyik kifutójában, amikor is..." - de többet Török Zoltán nem árult el, mivel a film készítői azt remélik, hogy alkotásukat hamarosan bemutatják széles körben Magyarországon is.

A film hazai premierje mindenestre pont ma lesz: december 17-én, este hatra Keszthelyen, a Balatoni Kongresszusi Központ és Színház Simándy termébe várnak szeretettel mindenkit a készítők (Keszthely, Fő tér - a belépés ingyenes).

Pár dolgot azért még elárult a rendező: "A filmben bemutatjuk azt is, hogy miért is vidranagyhatalom Magyarország illetve bemutatjuk a hazai fantasztikusan szép vizes élőhelyeink élővilágát is - egy elkötelezett ember, Gera Pál munkáját követve, aki a vidrák és élőhelyeik megmentésén fáradozik." (Gera Pál, a "vidraember", a veszélyeztetett vidrák megmentésén fáradozik, ő a somogyi vidrapark egyik megámodója.)

Az 51 perces produkció készitésébe külföldi tévétársaságok és a Magyar Mozgókép Közalapítvány is beszállt, a Vidrasorson lelkes magyar stáb, hazai természetfilmesek dolgoztak, a film operatőre Tóth Zsolt Marcell volt. A Vidrasors egy verzióját már látta a francia és német közönség, főműsoridőben, szombat este, mi itt a Cukiságon büszkén mutatunk be - elsőként Magyarországon - három részletet az elkészült műből.

Viki otthon:

Szárazság:

Viki először kinn a vidraparkban:

fotó videó vidra viki a vidra vidrasors

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása