Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Többek között selyemmajmok születtek Budapesten

2007. december 25. 08:51, mvmv komment

Jóllehet a legtöbb állatkölyök a tavaszi és nyári hónapokban látja meg a napvilágot, az év utolsó heteiben is születnek új állatok a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A közelmúltban több majomkölyök is született, de szaporulat volt a mangalica sertéseknél és a barnasávos bambuszcápáknál is, írja az állatkert közleménye.


Ezek közül a legfontosabb a fehérfejű selyemmajmok (Callithrix geoffroyi) szaporodása. A karmosmajmok közé tartozó, apró termetű majmocskák Budapesten általában késő őszre időzítik az ellést. Az idei kicsik október 26-án születtek, ám az elmúlt hetekben a közönség még nem sokat láthatott belőlük. Hiszen ebben az időszakban a kölykök jobbára anyjukba csimpaszkodva töltik napjaikat, így csak a legszerencsésebb, és legjobb szemű látogatók vehetik őket észre. Nyolchetes korukra még mindig elég aprók, de már önállóan igyekeznek felderíteni lakókörnyezetüket.

Felnőtt fajtársaikhoz hasonlóan már ők is kiválóan másznak, nem okoz nekik gondot az sem, hogy a függőleges ágakon és fatörzseken szaladgáljanak. A fehérfejű selyemmajmok egyébként Délkelet-Brazíliában, Minas Gerais szövetségi állam erdőségeiben honosak. Természetvédelmi helyzetüket sebezhetőnek minősítik a vadvédelmi szakembereknek, így állatkerti szaporításuknak – amelyet kontinensünkön az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által életre hívott tenyészprogram hangol össze – különösen fontos a faj fennmaradása szempontjából. A kölykök – a felnőtt állatokkal együtt – az Állatkert Majomházának üvegtetejű csarnokában láthatóak.

A fehérfejű selyemmajmok mellett több kölyök született a mókusmajmoknál (Saimiri sciureus) is, Mikulás előtt egy napppal pedig Ica, a Parasztudvarban lakó mangalica koca hozott világra hat kismalacot. A tengeri akvárium barnasávos bambuszcápái (Chiloscyllium punctatum) is több életképest tojást raktak az elmúlt hetekben.

fotó állatkert majom kölyök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása