Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Indul a 2008-as békamentő akció

2008. február 19. 13:43, mvmv komment

A tavaszias meleg lassan idén is előcsalja a barna ásóbékákat föld alatti telelő helyükről, és nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A tápió-vidéki természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén negyedik éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Az idei évet, a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a "Béka Évének" nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a hazai kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat.

Nem titkolt szándék a közvélemény - kiemelten a fiatal generációk - figyelmének felhívása a kétéltűvédelem fontosságára. Az egyébként nem annyira közkedvelt békák fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, nélkülük a kedvelt gólyák száma csökkenne, míg a kevésbé kedvelt szúnyogok az eddigieknél is több kellemetlenséget okoznának.

2006-ban ezzel a módszerrel több, mint 35.000; 2007-ben pedig 15.356 békát mentettek meg a gázolástól.

Ehhez a természetvédő munkához várnak a szervezők segítséget akár egyéni, akár csoportos jelentkezőktől. Külön csoportokként várnak a felsős általános iskolásokat és középiskolásokat, akiket a szervezők képviselője fogad az előre egyeztetett időpontban.

A békamentésre Németh András programvezetőnél kell jelentkezni a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com címen.

hír béka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása