Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Sikeresen átköltöztették cumisüveggel az orrszarvúakat

2008. április 18. 14:00, mvmv komment


// Fotó: zoobudapest.com, (c) 1999-2007 Index.hu

Csütörtök reggelre fejeződött be az orrszarvúak átköltöztetése a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három szélesszájú orrszarvút a régi férőhelyről egy teljesen új istállóba költöztették. Az effajta költöztetéseket állatkerti körülmények között általában altatásban végzik, az állatokat bódult állapotban emelik át daruval a megfelelő helyre. Ezúttal azonban erre nem volt lehetőség, ugyanis a nőstény állat jelenleg is vemhes, így az altatás és a daruzás túlzott kockázatot jelentett volna. Az állatokat tehát saját lábon vitték át az új istállóba.

Mivel a régi és az új kifutó nem szomszédos egymással, az állatkerti szakemberek egy 120 méter hosszú, ideiglenes folyosóval kötötték össze a két létesítményt. A folyosó oldalfalát a legtöbb helyen azokból a 3,5 tonnás betonelemekből alakították ki, amelyeket az Állami Autópálya Kezelő Zrt. adott kölcsön. Az állatok átengedése múlt héten csütörtökön kezdődött.

Amint arra az állatkerti szakemberek előre számítottak, a tavaly januárban született, Layla nevű kis orrszarvút viszonylag könnyen rá tudták venni, hogy a folyosón át új helyére sétáljon. Ehhez elsősorban tejre volt szükség, valamint a gondozóra, aki cumisüveggel a kezében folyamatosan hátrált az új létesítmény felé. A kicsi végig követte a cumisüveget, így húsz perc alatt át lehetett vinni az új helyre – igaz, eközben tizenöt liter tejet ivott meg a kilencszáz kilogrammos orrszrvúgyerek.

Easyboy, a felnőtt hím némileg bizalmatlanabb volt, ami minden állatnál természetes olyan esetben, ha a megszokott helyéről teljesen ismeretlen, újszerű környezetbe kerül. A gondozók gyümölcsökkel, zöldségekkel és szénával igyekeztek ösztönözni, és törekvésüket háromnegyed óra elteltével siker is koronázta. Amint arra a szakemberek is előre számítottak, Lulu, a nőstény átköltöztetése volt a legbonyolultabb, hiszen a három állat közül Lulu a legbizalmatlanabb az új dolgokkal szemben. Az átengedés tehát úgy zajlott, hogy a folyosóban haladva az állatnak néhány méter után elege lett a sok új ingerből, és inkább visszafordult. A következő próbálkozásnál már kicsit messzebb merészkedett régi férőhelyéről, de aztán megint visszatért régi otthonába. Egy-egy alkalommal csak pár méterrel került közelebb a célhoz, így a gondozók – kisebb szüneteket beiktatva – újabb és újabb kísérletet tettek Lulu átcsábítására.

Szerda estére már sikerült elérni, hogy a nőstény orrszarvú gond nélkül végigment a folyosón, csupán az új istálló belső terébe vezető ajtón nem volt hajlandó bemenni. Csütörtök reggelre azonban ez is sikerült, így most már mindhárom állat az új férőhelyen van.

Az állatok áthelyezésére azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben befejeződtek annak a komplexumnak a kivitelezési munkálatai, amelyben mostantól kezdve az orrszarvúaknak is élnek. Jóllehet a Szavanna-komplexumot csak májusban nyitják meg, a létesítmény beüzemelése már megkezdődött. Az ötezer négyzetméteres kifutóval, és számos istállóval ellátott komplexumban részint meglévő nagypatások – zsiráfok, orrszarvúak – kapnak korszerűbb férőhelyet, részint pedig teljesen új állatok, különféle antilopok és gazellák élnek majd.

hír orrszarvú

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása