Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Pici volt, Mami lett: budapesti a világ legöregebb vadszamara

2008. június 03. 08:23, mvmv komment



"A rendelkezésre álló adatok szerint Mami, a Fővárosi Állat- és Növénykert perzsa vadszamara fajának jelenleg élő legidősebb képviselője. A matuzsálemi korú állat 1974-ben született, és június másodikán töltötte be 34. életévét" - írja a budapesti állatkert közleménye.

Az állat 1974. június 2-án látta meg a napvilágot a belga Planckedael Állatparkban, és 1977 óta lakik a magyar főváros állatkertjében. Az érkezésekor még igen fiatal állatot eredetileg „Pici” néven törzskönyvezték, ám az évek során több csikó szülőanyja is volt, így fokozatosan Maminak kezdték becézni az Állatkert dolgozói. A világ jelentősebb állatkertjei által használt nemzetközi fajinformációs rendszer (International Species Information System – ISIS) adatai szerint mintegy 300 ázsiai vadszamarat (más néven félszamarat) tartanak állatkerti körülmények között szerte a világon. Az adatbázisban nyilvántartott állatok közül – 1974-es születésével – Mami a legidősebb. A második helyezett az Ohio-beli Cumberland állatparkjában élő Reveille nevű onager csődör, aki 1979-ben született.



Mivel a szabad természetben élő egyedek rendszerint rövidebb ideig élnek, mint állatkerti fajtársaik, csaknem bizonyosra vehető, hogy Mami jelen pillanatban a világ legidősebb élő ázsiai vadszamara. Az irodalmi adatok szerint a faj valaha is élt legidősebb képviselője 38 esztendős kort ért meg.

Az ázsiai vadszamarak (félszamár néven is ismertek) több faját, illetve alfaját is megkülönbözteti a tudomány. Ide tartozik a mongóliai kulán (Equus hemionus hemionus), a Góbiban honos dzsiggetáj (Equus hemionus luteus), a türkmén kulán (Equus hemionus kulan), az indiai vadszamár (Equus hemionus khur) és a perzsa onager (Equus hemionus onager) is. Bár a széles nyilvánosság körében ezek az állatok nem számítanak túl közismertnek, létezésükről már az antik szerzők is számot adtak. Az ógörög nyelvű szövegekben hemionosz, vagyis „félszamár” néven szerepelnek ezek az állatok. A perzsa onagerek háziasításával a sumérek és az asszírok is megpróbálkoztak, a fennmaradt domborműveken kocsi elé fogott onagereket is ábrázoltak. Egyébként maga az onager szó a középkorban egy ostromgép neve is volt.

fotó hír állatkert szamár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása