Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Az axolotl, a legviccesebb kétéltű

2008. október 23. 08:14, ge komment

"Látom, axolotl még nincs: íme az egyik gyíkom" - írta nekünk rövid levelét Anita, a csatolmány megnyitása után viszont ámultunk és bámultunk, mert ez a kis vigyorgós cukiság került botsáskához szokott szemünk elé: geszter: axolotl


Amit az axolotlról tudni érdemes: Mexikóban őshonos állat, a farkos kétéltűek rendjébe, a harántfogú gőték családjába tartozik. Bizarr, de cuki fizimiskája mellett még érdekesebb az, hogy két vasat tart a tűzben: európai rokonához, a barlangi gőtéhez hasonlóan tüdővel és bojtos kopoltyúkkal egyaránt rendelkezik. Tenyésztés során a fiatal axolotlok bizonyos körülmények között elvesztik kopoltyúikat, valamint farkuk taraját is és átalakulnak a vízen kívül élő, csupán tüdővel lélegző, hengeresfarkú kétéltűekké. A természetben vízi életmódot folytat, majd a száraz időszak bekövetkeztével - mikor élettere folyamatosan csökken - lassan elhagyja kopoltyúját és kimászik a vízből. Nedvességet csak a szaporodási időszakban keres ismét. Előfordulnak olyan időszakok, mikor ez az említett változás nem következik be, nem fejlődik ki a tüdeje, de az axolotl jellegzetessége, hogy lárva állapotban is képes a szaporodásra, ha az ahhoz szükséges körülmények adottak.

fotó kétéltű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása