Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Színes majomritkaság Szegeden

2009. március 11. 07:14, mvmv komment

untitled

A Közép-Afrikában élő, rendkívül mutatós majomfajt, a csuklyás vagy nyerges cerkófot mindössze 50 egyed képviseli a világ állatkertjeiben. A franciaországi La Palmyre-i Állatkertből 1 hím és 2 nőstény érkezett – hazánkba elsőként és egyedüliként Szegedre – a nemzetközi fajmegmentési program keretében.

A ritka majomfaj hegyvidéki esőerdőkben él, többnyire a fákon mozog, írja a szegedi állatkert közleménye. Ő és egy nagyon közeli rokona, a szakállas cerkóf az a két óvilági majom, amely képes a farkát kapaszkodásra is használni. Erre rajtuk kívül – igaz, jóval ügyesebben ­–­ csak egyes újvilági majmok képesek, mint a pókmajmok és a bőgőmajmok. A cerkófmajmok között sok hasonlóan színes majomfajról tudunk. Eleve sokkal több színárnyalatot képesek felismerni, mint az ember.

Vajon mi lehet a színpompa oka? Egyesek szerint ez megkönnyíti a sokszor vegyes, sok fajból álló csapatokban a fajtársak azonosítását. Még fontosabb a viselkedésükkel kapcsolatos szerepe. A feltűnő színezetük révén hívják fel magukra a figyelmet, és riasztják el vetélytársaikat a mindkét félnek komoly sérüléseket hozó összecsapástól, és természetesen csábítóan hat az ellenkező nemre is.

untitled2

fotó hír állatkert majom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása