Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Péntektől csodálhatjuk meg Assamot, az új elefántot

2009. október 29. 15:30, ge komment

Örömmel értesítjük elefántkedvelő olvasóinkat, hogy az állatorvosok döntése alapján már péntektől megtekinthetik Assamot, az Fővbárosi Állatkert legfrissebb elefántját. Ahogy azt mi is megírtuk, Assamot kedden délben „ládázták be” a belgiumi Ieperben, és szerdán, a kora délutáni órákban rendőri felvezetéssel érkezett meg Budapestre. Az állat konténerét a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság segítségével daruzták be a kifutóba, és délután háromra már az elefántházi istállóban volt.

Az új állatkertbe, új környezetbe szállított állatokat az első napokban még el szokták zárni a közönségtől, és teljes nyugalomról gondoskodnak a számukra, ám az elefánt annyira nyugodtnak tűnik, hogy holnaptól már nem lesz akadálya a látogatásnak, írta kedvenc szóvivőnk, Hanga Zoltán. Az állat jó kedélyállapotához természetesen az is hozzájárul, hogy a korábbi gondozói közül ketten is elkísérték Budapestre, hogy segítsék az új helyen történő beilleszkedést.

Assam 2000. október 7-én született a Chesteri Állatkertben, és 2004. augusztus 18. óra élt Ieperben. A kilencéves állat mindenképpen fiatalnak számít: az elefántbikák ivarérettségét ugyanis 11-14 évben szokták meghatározni. Biológiailag lehetséges pár évvel korábbi ivarérés is, de a természetben az ilyen korú bikák általában nem elég erősek, hogy a kifejlett hímekkel szemben érvényesülni tudjanak.

A szállítás időpontja előtt egy héttel az Állatkert két elefántgondozója Ieperbe utazott, és az elmúlt napokban az ottani gondozókkal együtt végezték el az elefántok körüli napi teendőket. Ez nemcsak azért fontos, hogy a budapesti gondozók megismerjék, miként gondozzák az elefántokat a belga állatkertben, hanem azért is, mert így az állatok sokkal könnyebben hozzászoknak új gondozóikhoz.

A szállítás lebonyolításához egy holland székhelyű, speciális állatszállítási problémák megoldásával foglalkozó cég (EKIPA) kifejezetten elefántszállításra kifejlesztett járművét vették igénybe. A jármű teljes hossza 16,5 méter, ebből a nyerges vontatóra kapcsolt vontatmány 13,3 méter hosszú. Az elefántszállító konténer teljes magassága négy méter, amely még lehetővé teszi, hogy a szállítmány a hidak és felsővezetékek alatt probléma nélkül elférjen.

Az állat „beládázását” kedden reggel hat órakor kezdték meg a belga, holland és magyar szakemberek, és egészen kora délutánig tartott, vagyis sokkal problémásabbnak bizonyult, mint azt előzőleg tervezték. Az elefántszállító kamionból és a kísérő munkatársakat szállító két mikrobuszból álló konvoj nem sokkal délután három után indult meg Budapest felé. A mintegy ezerötszáz kilométeres távot 21 óra alatt tették meg váltott sofőrökkel, rövid pihenők beiktatásával. A szerda délre tervezett érkezéshez képest mindössze húsz perces késéssel sikerült megérkezni az Állatkerthez.

A hegyeshalmi közúti határátkelőhelytől a konvoj rendőri felvezetéssel haladt az M3-as autópályán. Ugyancsak rendőri felvezetéssel, a kiemelt személyekhez hasonló módon halad át az elefántszállító jármű Budapest belterületén. A felvezetés mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság a daruzás helyszíni biztosításáról is gondoskodott.

Az elefántszállító konténer beemelésében a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság munkatársai segítettek. Ehhez egy hatalmas darura volt szükség, mivel a szállító konténer és az elefánt együttesen hét tonnát nyomott. A konténert az Állatkerti körútról a kerítés felett kellett átemelni az elefántkifutóba. Egy külön e célra elkészített „szánon” csúsztatva a ládát az elefántház ajtajához csörlőzték, és ezután lehetett csak beengedni az állatot az istállóba. Ez sokkal hamarabb sikerült, mint amire a szakemberek számítottak, így az állat lényegében már délután háromkor az elefántházban volt. A művelet az üres konténer kiemelésével végződött, amelynek során a konténer üres tömegét is meg lehetett mérni, így az is kiderült, hogy az elefántbika jelenleg mintegy 2600 kg-os. Ez nagyjából megfelel a gondozók és az állatorvosok elgondolásának, hiszen az állat tömegét 2,5-3 tonnára becsülték.

(Fotó: Bagosi Zoltán)

állatkert elefánt

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása