Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Vigyázzon állataira a szilveszteri petárdázás alatt!

2009. december 30. 13:00, mvmv komment

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák, és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá. Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő. Legtöbbjük autók kerekei alá kerülnek, vagy a hidegben gyorsan legyengülnek, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik azokat ki. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállattartókat, hogy az év utolsó „durrogós” napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Mi lesz a szilveszteri vigadalomban kóborrá váló állatokkal?

A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy mielőtt elszaladnak, akár a gazdik kezéből a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka az autósgázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-macska kilövés sem. A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyűjti be azokat.

Ne engedjük elkóborolni kedvencünket!

Kutyáinkra, macskáinkra érdemes minden esetben bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, jó kerítéses udvart). A félős – ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek. Némi odafigyeléssel elkerülhető lehet egy esetleges kutyaharapásos tragédia is.

Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elveszett

Készítsünk lakhelyünk környékére kitehető plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket. Fel kell keresni a területileg illetékes (és a környező településeken működő) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda kerülnek begyűjtésre a kóborló állatok. Gyepmesteri telepek elérhetőségéről az adott település jegyző hivatala tud tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet. A www.sinter.hu www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket – telefonszámokat.

A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat 2 hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják. Érdemes tehát elveszett kedvencét ezeken a telepeken is fokozottabb rendszerességgel keresni!

cukihír

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása