Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Tíz év után ismét gorillakölyök született az Állatkertben

2010. január 07. 09:02, mvmv komment

Tíz év után ismét gorilla született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kölyök január 5-én, kedden reggel látott napvilágot, ezzel az év első újszülöttje a városligeti intézményben. A kölyköt és az anyaállatot egyelőre hermetikusan elzárták a külvilágtól, így jelenleg sem a nagyközönség, sem a sajtó munkatársai nem láthatják, sőt az állatkerti dolgozók közül is csak a gondozók és az állatorvosok léphetnek be az emberszabásúak házába. Az állatok nyugalmát biztosító szigorú korlátozásokat annak függvényében fogják fokozatosan feloldani, hogy a kicsi fejlődése és állapota miként alakul.

A kölyök január 5-én kedden, délelőtt 9 óra 13 perckor született, anyjával, a kilencéves N’Yaoundával jól vannak, azt azonban még nem tudni biztosan, hogy minden rendben lesz-e a kicsi felnevelésével. A gondozók most azt figyelik, hogy a kölyök rendesen szopik-e, illetve, hogy az anyaállat rendben gondoskodik-e utódjáról. N’Yaoundának ugyanis ez az első kölyke, így az utódgondozás terén nem számít tapasztalt állatnak.

Annak érdekében, hogy az állatok nyugalmát semmilyen zavaró körülmény se befolyásolja, a gorilláknak otthont adó Emberszabású Majmok Házát szinte hermetikusan elzárták a külvilágtól. Egyelőre sem a nagyközönséget, sem a sajtó képviselőit nem engedik be az állatházba, sőt az állatkerti dolgozók közül is csak az oda beosztott gondozók és az állatorvosok léphetnek be a lezárt területre. Ha a kicsi tartósan megnyugtató rendszerességgel táplálkozik, az anya viselkedése sem válik rendellenessé, és a gorilla csapat többi tagjai is nyugodtan viselkedik, akkor hamarosan a sajtófotósokat és a forgatócsoportokat is beengedhetik a nézőtérre, illetve – bizonyos korlátozások mellett – a nagyközönség előtt is megnyitják az állatházat. Arról azonban, hogy erre mikor kerül sor, az Állatkert vezetése – a kis gorilla fejlődésének és állapotának függvényében – később ad tájékoztatást.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek nyugati gorillák (Gorilla gorilla). Az akkor érkezett két állat, a most harminchárom éves Liesel nevű nőstény, és a három évvel fiatalabb, Golo nevű hím frigyéből három kölyök született a magyar főváros állatkertjében. Közülük a legfiatalabb, Ebobo nevű hím jelenleg is itt él. Rajtuk kívül az elmúlt években két fiatal nőstény is érkezett Budapestre: Iringa 2002-ben Franciaországból, N’Yaounda, a most született kölyök anyja pedig 2008-ban a hídjáról nevezetes holland város, Arnhem állatkertjéből. A világ állatkertjeiben egyébként összesen nagyjából 750 nyugati gorilla él. Ezen az állatkerti népességen belül az elmúlt tizenkét hónapban összesen 16 ellés volt, a gorillák születése tehát világviszonylatban sem számít túl gyakorinak. Ez persze nem állatkerti sajátosság, megfelel a gorillák természetbeni szaporodási stratégiájának, amelynek lényege, hogy viszonylag ritkán, és alkalmanként csak egy utódot hoznak világra: az alacsony születési számot az újszülötteknek nagyobb felnövekedési esélyt kínáló fejlett utódgondozással ellensúlyozzák. Világviszonylatban az első állatkerti gorilla egyébként 1956-ban született az USA-beli Columbus Zooban.

(fotók: Bagosi Zoltán, Fővárosi Állatkert)

fotó hír állatkert kölyök gorilla

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (4,2/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása