Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Az állatkert nem veszi be a húsvéti nyulakat

2010. március 30. 06:51, mvmv komment

Az Állatkert idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – ezúttal sem fogad már be megunt húsvéti nyulakat, fogalmaz az állatkert közleménye.

A korábbi években ugyan volt erre lehetőség, ám akkoriban sem ez volt az intézmény nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme. Mint ismeretes, az Állatkert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az idényszerű házikedvencként megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. E tevékenység legfontosabb eleme mindig is az volt, hogy az intézmény azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is). Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a nyusziélményből.

A nyúlvédelmi tevékenység fenti elemei továbbra is megmaradnak, csupán a nyulak befogadásával hagyott fel az Állatkert. Ennek oka legfőképpen az, hogy megváltoztak a körülmények, hiszen az 1990-es évek elején még egészen más volt a társadalom viszonya a húsvéti nyúlvásárláshoz. Akkoriban csak kevesekben merültek fel a kérdés állatvédelmi szempontjai, és a nyulak befogadása sokat segített azoknak, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni a tapsifülesekről. Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat – és ezzel a felelősséget is – úgymond lepasszolják az Állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A megoldás inkább az lenne, ha az emberek átéreznék az állattartással járó felelősséget, mert akkor eleve nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy a húsvéti ünnepek után nem tudnak mit kezdeni az ünnepkor beszerzett tapsifülessel.

nyúl hír

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása