Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Orángutánkölyök született Budapesten

2010. április 09. 15:04, mvmv komment

A januárban született gorillakölyök után az orangutánoknál is gyermekáldás volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, írja az állatkert közleménye. A kölyök április negyedikén született, egyelőre azonban még nem sokat lehet látni belőle. A gondozók azt mindenesetre már kifigyelték, hogy a jövevény nőstény. Budapesten egyébként utoljára tíz éve született orangután kölyök. Ismét szaporulat volt a Fővárosi Állat- és Növénykert emberszabású majmainál. Ezúttal azonban nem a gorilláknál, hanem az orangutánoknál született kölyök.

Az apróság április 4-én reggelre látta meg a napvilágot, így – az állatok nyugalma érdekében – az állatkerti Emberszabású Majmok Házának az elmúlt napokban csak az a fele volt látogatható, ahol a gorillák laknak.

Jambi, a 11 éves anyaállat a Chesteri Állatkertben született, és 2007 márciusában érkezett Budapestre. Az kölyök apja, Chuij eredetileg Hamburgban látta meg a napvilágot 1996-ban, és 2004 óta tagja a budapesti csapatnak. Rajtuk kívül még egy harmadik felnőtt orangután is él a magyar főváros állatkertjében: a Mengala nevű nőstény 1996 áprilisában született Budapesten.

A mostani kicsi világra jövetele egyébként azért is fontos, mert az orángutánoknál utoljára tíz éve volt szaporulat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ahogy az egészen fiatal emberszabású majmoknál szokásos, a kölyök ideje nagy részét pihenéssel, illetve táplálkozással tölti, és folyamatosan anyjába kapaszkodik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben az életkorban még alig látni belőle valamit. Főképp, mivel az orangutánok szőrzete jóval bozontosabb, mint mondjuk a gorilláké. Így aztán rendkívül nagy szerencse kell ahhoz, hogy a cseperedő utódot a látogatók már most megfigyelhessék. Szombattól ugyan nyitva lesz az Emberszabású Majmok Házának azon része is, ahol az orangutánok élnek, ám az első napokban szinte bizonyos, hogy a közönség nagy része semmit sem fog látni az apróságból. Az állatkerti munkatársaknak is több napjukba került, amíg használható fotót tudtak készíteni az állatról.

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) kritikusan veszélyeztetett emberszabásúak. A trópusi erdőségek lakói 400 és 1500 méter közötti tengerszint feletti magasságban. Táplálékuk nagyrészt gyümölcsökből, levelekből, fák kérgéből, illetve apróbb állatokból áll. A természetben rendszerint magányosan élnek. A nőstények 270-280 napos vemhesség elteltével hozzák világra utódjukat, ellésenként rendszerint csak egyet. A kölyök két évig vesznek magukhoz anyatejet, és általában 8-9 évesen válnak teljesen önállóvá. Élettartamuk az 50 évet is meghaladhatja. A világ állatkertjeiben mintegy 240 szumátrai orangután él, kevesebb tehát, mint a közeli rokonnak számító, ugyancsak kritikusan veszélyeztetett borneói fajból.

fotó állatkert kölyök orángután

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása