Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Három kicsi vízidisznó az állatkertben

2011. január 27. 15:42, házisárkány komment

 Újabb fejezet kezdődött az állatkerti vízidisznók családregényében. Fruzsina és Roger nászából ugyanis a közelmúltban három kölyök született. Az apróságok az Állatsimogató szomszédságában található Dél-Amerika Házban, annak fűtött belső terében tekinthetők meg.

  

Három vízidisznó kölyök cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykert dél-amerikai fajokat bemutató állatházában. A “malacok” december végén születtek, de az elmúlt hetekben a látogatók még nem sokat láthattak belőlük. A kicsik természetesen még anyatejen élnek, de időnként már látni, amint szilárd táplálékkal is próbálkoznak.

A szülők – Fruzsina és Roger – “románca” 2007-ben kezdődött. Az akkor még csak féléves nőstény Hannoverből érkezett Budapestre a már korábban itt élő, négy évvel idősebb hím mellé. A vízidisznó pár nászából 2008 áprilisában születtek az első kölykök, és azóta már több alkalommal is életet adtak egy-egy alomnyi “vízimalacnak”.

Amíg a rágcsálók többségénél az újszülöttek meglehetősen fejletlenek, a kis vízidisznók világra jövetelük után néhány órával már vígan szaladgálnak és követik a felnőtteket. Bármennyire is fiatalok, már ebben a korban is jellemző rájuk a kifejlett állatoknál megfigyelhető, emberi szemmel rendkívül komolynak tűnő ábrázat, állandó “arckifejezés”. Érdekesség, hogy az első három hónapban nemcsak az anya, hanem a csoport más nőstényei is szoptathatják a fiatalokat, habár a budapesti állatok esetében pillanatnyilag nem fordulhat elő, hiszen jelenleg Fruzsina az egyetlen felnőtt nőstény.

A vízidisznó a legnagyobb ma élő rágcsálófaj. A kifejlett állatok testtömege a 65 kg-ot is elérheti. A faj elterjedési területe Dél-Amerika nagyobbik felét magába foglalja. Magyar elnevezését elsősorban annak köszönheti, hogy különösen kedveli a vizes élőhelyeket, a gyenge sodrású folyóvizeket, illetve a llano néven ismert füves síkságokat, amelyeket az esőzések után hosszabb ideig víz borít. A sertésfélékhez – rágcsálóként – nincs túl sok köze, viszont aránylag közeli rokonságban áll a jól ismert tengerimalacokkal. A vízidisznó őshazájában nem számít ritka állatnak, annak ellenére, hogy Dél-Amerikában sok helyen gasztronómiai jelentősége is van ezeknek a jószágoknak.

Mint minden más állatnál, természetesen a kis vízidisznók esetében is lehetőség van azok jelképes örökbe fogadására.

(Fotók: Bagosi Zoltán)

fotó állatkert kölyök vízidisznó

Cukifaktor: (4/5)
Szerintetek: (4,7/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása