Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Kis krokodilok és langurkölyök az Állatkertben

2011. május 26. 15:54, erykah komment

"A langur egy majom, a kis krokodilok pedig harapni is tudnak

 

Budapest, 2011. május 26. (csütörtök) – Két újabb állatfajt ért el a tömeges szaporodási kedv a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezúttal a cerkófmajmok rokonsági körébe tartozó languroknál, valamint a krokodiloknál jöttek világra apróságok.

 

Az elmúlt időszakban szinte minden héten több különféle kisállat születéséről és kikeléséről számoltak be a Fővárosi Állat- és Növénykert illetékesei. A tömeges méreteket öltött szaporodási kedv elérte a krokodilokat és a langurokat is.

            A jávai langurok ábrázatukat tekintve az egykor népszerű moncsicsi figurára emlékezető, Délkelet-Ázsiában őshonos majmok, amelyek Budapesten a Xántus Jánosról elnevezett állatházban kerülnek bemutatásra. A ritka majomfajt 2007 óta láthatja a fővárosi közönség. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél a fajnál két, egymás mellett előforduló színváltozat létezik. Természetesen Negro a fekete, Orange és Szmörre pedig a narancsvörös-aranysárga szőrzetet viselő változatot képviseli. Az első sikeres szaporodásra 2008 augusztusában került sor, és azóta a nőstények lényegében minden évben világra hoznak egy-egy utódot.

A mostani kölyök május 13-án született, tehát nemsokára eléri a kéthetes kort. Így most már elég fejlett ahhoz, hogy kis szerencsével a közönség is láthassa. A nap nagy részében anyjába csimpaszkodik, alszik, vagy éppen tejet iszik. A nemét persze ilyenkor még nem lehet megállapítani. Az apróság, akárcsak Szmörre, az anyaállat, a vöröses színváltozat képviselője.

 

A jávai langurok mellett a kis krokodilok az Állatkert legújabb jövevényei. A nílusi krokodilok hat tojást raktak, ezek közül ötből kelt ki krokodilbébi az elmúlt hét során. Az aprócska, tenyérnyi méretű állatoknak a Pálmaházban alakítottak ki egy óvodaként szolgáló akva-terráriumot. A kis krokodilok elég félénkek, hiszen ebben az életkorban a természetben igen sok állat szeretné őket csámcsogva elfogyasztani. Ilyen veszély persze az állatkerti krokodilocskákat nem fenyegeti, de ők ezt nem bízzák a véletlenre. Éppen ezért általában a kövek közé, illetve a vízinövények alá bújnak el, és onnan lesnek ki az őket szemlélő látogatókra.

            A Fővárosi állat- és Növénykertben több mint húsz éven át nélkülözni kellett a rendszeres krokodil szaporulatot. Ennek egyszerű oka az volt, hogy Öcsi, a több mint negyvenéves hím krokodil hosszú éveken át magányosan élt a Pálmaház egyik oldalszárnyában. Az 1934-ben lebontott, de a régi – 1912-es– tervek alapján 2006 őszére újra felépített Krokodilház megnyitásakor Öcsi nemcsak tágasabb helyet, hanem egy nálánál fiatalabb párt is kapott. A Bécsből érkezett nőstényt Panninak nevezték el. Panni és Öcsi frigyéből először két éve jöttek világra kis krokodilok, így a mostani már a második fészekaljnak számít ettől a tenyészpártól." 

Forrás: Fővárosi Állatkert, Hanga Zoltán szóvivő. Fotó: Bagosi Zoltán

fotó állatkert majom krokodil

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása