Szükségünk van a mindennapi cukira!

Ha otthon a kisállat megint kiakasztotta a cukiságmérőt, elkezdett beszélni, vagy megint beszorult a tortadobozba, oszd meg velünk! Küldd be saját fotódat, videódat, vagy amit a weben láttál. Adj hozzá rövid leírást, és jelöld meg a forrást, ha nem a sajátod.

Friss cukikommentek

Virgil, Thrax és Manu

2011. július 05. 13:02, házisárkány komment

 

 

 

Tegnap mutatkozott be a sajtónak a Fővárosi Állat- és Növénykertben a május 10-én született három kistigris. Az elmúlt hetek során ugyanis csak a gondozók láthatták őket, mivel az apróságok – az anyjukkal együtt – egy elkülönített, a közönség szeme elől elrejtett férőhelyen cseperedtek. A kifutóra való kiengedésük előtt a kicsiket mindenképpen kézbe kellett vennie az állatkerti szakembereknek, hiszen az apróságoknak meg kellett kapniuk a szükséges kombinált védőoltást, illetve az azonosító mikrochipet is. Az állatorvosok egyúttal a kistigrisek nemét is megállapították. A vizsgálat során mindhárom állat hímnek bizonyult. A névadásra Tarlós István főpolgármestert kérték fel, aki a Virgil, a Thrax és a Manu neveket adta a főváros új kedvenceinek. A három kölyköt egyébként le is mérték: egyenként 7-8 kg-ot nyomtak, így életkoruknak megfelelő, az alomtestvérekhez viszonyítva is kiegyenlített testtömeg jellemzi őket.

A kölykök bő fél órán át voltak különválasztva az anyaállattól, utána újra összeengedték őket. A vizsgálat alatt igencsak aggodalmaskodó anyatigris egyből megnyugodott, miután visszakapta kölykeit, és néhány percen belül már a kifutóba is ki lehetett engedni őket, hogy minden látogató jól láthassa az apróságokat.

Budapesten utoljára 1992. május 5-én születtek kistigrisek. Az akkori tenyészállatok, Jeroska és Nahar frigyéből szintén három kölyök született. Az azóta eltelt csaknem két évtizedben rendszerint nem voltak megfelelő tenyészállatok, vagy pedig nem tetszettek egymásnak. A mostani szaporulatot az tette lehetővé, hogy a nyolcéves Norbi nevű hím korábbi párja, Nadia helyére (Nadia a Szkopjei Állatkertbe került) tavaly októberben egy új nőstény érkezett a rheneni születésű, hatéves Niva személyében. Az új nőstény összeszoktatása a régi hímmel sikeresen ment végbe, januárban már párzást is megfigyeltek a gondozók.

A kölykök világra jövetele nemcsak azért fontos, mert a közönség bizonyára örömmel tekinti majd meg őket, hanem azért is, mert e veszélyeztetett nagymacskák állatkerti szaporításának természetvédelmi jelentősége is van.

Forrás: állatkert hírlevele

 

fotó állatkert kölyök tigris

Cukifaktor: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása